a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Köhögés és szívmegállás fültisztítás közben

2010.04.07. | drHorváthTamás | 2 komment

Címkék: fül köhögés tünet fülzsír fültisztítás dobhártya külsőfül hallójárat

Egész gyakori és érdekes tünet, hogy a hallójárat tisztítása közben egyes betegek köhögnek. Ez az úgynevezett Arnold reflex. Az az oka, hogy a hallójárat egy kis szeletének, és vele együtt a dobhártya egy részének érző beidegzését a X. agyideg, a nervus vagus (bolygóideg) adja. A vagus egy nagyon fontos ideg, vannak motoros ágai (garat- és gégeizmokat működtet), általános érzőideg rostjai (légutak, szívburok, gyomor), és vegetatív funkciója (légutak, szív, zsigerek). A légutak kvázi kapcsoltságából adódik a reflex köhögés.
 A köhögésnél komolyabb probléma, ha a n. vagus a fülből indulóan a szív beidegzését is megzavarja. Nemrég olvastam egy sikeres újraélesztésről, ami egy a fül tisztítása közben kialakult szívmegállást követett. A kolléga szívóval tisztította a beteg fülét, eközben a beteg szíve leállt. Egyébként a beteg korábban azért nem tisztította magának a fülét, mert ha belenyúlt, akkor elkezdett szédülni.

A zsigeri szervek kapcsán elvileg akut hasi kórképeket utánozó vagusreflexek is indulhatnának a fülben való manipulálás kapcsán, például vakbélgyulladást is utánozhatna.

Ez is jelzi, hogy miért nem jó például a fültisztító pálcát koppanásig behelyezni a hallójáratba. Inkább szem ellenőrzésével, szakszerű kezekben történjen a hallójárat belsejének tisztítása! Még akkor is, ha ez nem gusztusos dolog, és nem is a szakma csúcsa...

(Egyébként olyan is előfordul, hogy nem tudjuk elsőre kitakarítani a hallójáratot, mert a fülzsír úgy összeállt, se mosás, se szívás, se Jansen-horog, semmi nem hozza ki. Ilyen okból kifolyólag egyszer egy beteg nagyon rámvágta az ajtót.)

(képforrás: best4med.com)