a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Gombás hallójárat gyulladás

2010.03.19. | drHorváthTamás | 6 komment

Címkék: fül antibiotikum gombás fertőzés hallójáratgyulladás fertőzéses betegségek dobhártya betegségekről részletesebben külsőfül hallójárat

A hallójárat- vagy más néven külsőfül gyulladás (otitis externa) a hallójárat bőrének fertőzését jelenti, befelé a dobhártyáig, bár nagyon ritkán maga a dobhártya is érintett lehet. Ez az esetek legalább 90%-ában baktérium okozta gyulladás, de előfordul, hogy gomba áll a háttérben (otitis externa mycotica).

Néha a gombás gyulladás másodlagosan jelentkezik: a betegnek baktérium okozta hallójárat gyulladása volt, amit sikerrel kezeltünk, viszont az antibiotikumos fülcseppel kiírtott baktériumok helyét gyorsan elfoglalják az amúgy is ott élő gombák, a szteroidos fülcsepp pedig gátolja az immunrendszert a gombák ellen, további gyulladást okozva ezzel. Ilyenkor tipikus, hogy a beteg panaszai az ellátás után pár napig javulnak, de nem múlnak el teljesen. Sőt, akár még rosszabb is lehet érzésre, mivel a gombás gyulladás nagyobb fájdalommal is járhat, mint a bakteriális.

A gombás gyulladás sokszor diagnosztikai, és ezáltal terápiás problémát jelent. És itt emelném ki a mikroszkópos fülvizsgálat fontosságát, ugyanis a gombás gyulladás szabad szemmel nem mindig ismerhető fel. Mikroszkóp alatt viszont már általában elég egyértelmű a helyzet. Egyrészt a gyulladásos váladék sokszor két komponensű: van egy sűrű, majdnem szilárd állagú, szürkésfehér színű, törmelékes váladékréteg, mellette pedig hígabb, sárgás színű genny is van. De ami még egyértelműbbé teszi a dolgot, az az engem leginkább pitypangos mezőre emlékeztető, szürkésfehér gombatelep, ami mikroszkóp alatt jól látszik:

(Képforrás: www.myhealth.gov)

A gombás külsőfül gyulladást aspergillus- és candida fajok okozzák. Hasonló lefolyású a baktérium okozta gyulladáshoz: egyre fokozódó fülfájdalom, ami egy idő után dugulással is jár. Talán annyi különbség van -legalábbis én azt vettem észre-, hogy a gomba okozta gyulladás esetén nem szűkül be annyira a hallójárat, mint a baktérium okozta gyulladásnál.

A gombás hallójárat gyulladás kezelése helyileg történik. Nagyon sokfajta módszerről olvastam és hallottam, de én részemről egy dolgot csinálok csak: egy alapos hallójárat takarítás után (ez elég fájdalmas tud lenni) bórsavport fújok be a hallójártba, akár úgy is, hogy szinültig tele legyen. Ez a nedvességet magába szívja, és így öli meg a kórokozókat, ugyanis a gombák csak nedves környezetben érzik jól magukat. Ezt legtöbbször elég egyszer megtenni, nagyon ritkán szükséges csak a 2. vagy 3. kontrollon is ugyanezt eljátszani. Azt kell mondjam, hogy 100%-ban hatékony a módszer, legalábbis nem emlékszem olyan betegre, aki ettől ne gyógyult volna meg. Sőt, a bórsavporral kezelt gombás externás betegek sokkal hamarabb panaszmentesekké válnak, mint a baktérium okozta gyulladásban szenvedők.