a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Friss adatok az orrdugulásról

2010.03.08. | HTamas |

Címkék: alvás orr allergia orrdugulás melléküregek orrpolip melléküreggyulladás idült

Az International Journal of General Medicine-ben lehoztak egy cikket az orrdugulásról. Sok érdekes adatot közölnek benne, ami az orrdugulással, mint panasszal kapcsolatos. Egyébként itt a sima, hagyományos gyógyszerekkel visszafordítható, elsősorban orrnyálkahártya duzzanattal járó dugulásról van szó, nem pedig végleges elzáródásról (pl. daganat).

A cikkből kiderült, hogy az orrdugulás leggyakoribb oka az allergiás nátha. A hivatkozott tanulmányok szerint az allergiás nátha bizonyos területeken akár a népesség 40%-át is érintheti, bár ezt barokkos túlzás lenne általánosítani. Legalábbis Magyarországon nem ilyen rossz a helyzet, legfeljebb 20%-ra saccolom.
A szénanáthát az orrmelléküreg gyulladás követi a listán. Nagyon komoly összegbe, évente 6 milliárd dollárba kerül az USA-nak az orrmelléküreg gyulladás. Nem semmi... Egyébként ezzel a melléküreg gyulladás felkerült a top 10 legköltségesebb betegség listájára az USA-ban.
Még dobogós helyen szerepel az orrpolipózis is az orrdugulás okok között. A tanulmány szerint ennek előfordulása a népesség körében 2-4%.


Vizsgálták az orrdugulás okozta életminőség változását: A legtöbb paraméterben 10-20%-kal rosszabbnak érezték az orrdugulós betegek az életminőségüket az egészségesekkel összehasonlítva. Fáradékonyságot, kisebb terhelhetőséget, de még kifejezett rosszkedvet is panaszoltak a betegek. Külön felmérték az orrdugulás hatását az alvásra is. Az orrdugulással élő betegek fele felébred éjszaka az orrdugulás miatt, sőt, a betegek szintén fele eleve nehezen alszik el. Ezen kívül minden 4-5. beteg párját is zavarja az orrdugulásával.

Mint az okok listájából látszik, az orrdugulást legtöbbször, de legalábbis nagyon sokszor rendszeres gondozást igénylő betegségek okozzák, mint az allergiás nátha, vagy az idült melléküreg gyulladás.

Akinek rendszeresen dugul az orra, tudja miért dugul? Tudja, hogy mit lehet ellene tenni?