a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Krónikus középfül gyulladás koponyán belüli szövődményei

2010.03.04. | HTamas |

Címkék: fül szövődmények fülműtét középfül középfülgyulladás krónikus

Aki eddig nem olvasgatta a blogot: magáról a krónikus középfül gyulladásról többek között ITT és ITT is volt már szó.

Most kijött egy cikk az American Journal of Otolaryngology and Head and Neck Surgery-ben a krónikus középfül gyulladás intracranialis, azaz koponyán belüli lehetséges szövődményeiről. Egy Pápua Új-guineai (!) fül- orr- gégész csoport írta le közel 15 év ezzel kapcsolatos tapasztalatait.

A szövődményekről két dolgot mindenképpen érdemes tudni:
- egyrészt, mivel a középfül a koponya csontjaiban -pontosabban a halántékcsontban- helyezkedik el, a gyulladás könnyen beterjedhet a koponyán belülre is
- másrészt, manapság jóval ritkábban találkozunk szövődménnyel, mint régebben. Ez nagyrészt az egyre jobb antibiotikumoknak, valamint a jobb higiénés viszonyoknak köszönhető. Pont emiatt jó, hogy egy fejlődő világbeli fül- orr- gégészet is beszámol a tapasztalatairól. Lehet, hogy náluk még kicsivel több szövődmény van, mint nálunk.

32 esetük volt, melyek között kisgyermekek ugyanúgy voltak, mint felnőttek. A 32-ből 14 betegnél egyébként egyszerre nem is egy, hanem legalább két intracranialis szövődmény alakult ki. A szövődmények közül a leggyakoribb az agyhártyagyulladás volt: ez a betegek közel felénél kialakult. Ezt követte gyakoriságban a sinus sigmoideus trombózisa (vénás öböl a koponyán belül - wiki), valamint a betegek több, mint 20%-ánál epiduralis tályog is kialakult. Kisagytályog is majdnem minden 5. betegnél létrejött, ezen kívül még gyakori volt a sinus sigmoideus menti tályog is. A többi lehetséges szövődmény legfeljebb 1-2 esetben jött létre.

Fülműtétet minden esetben végeztek, általában nyitott technikás üreget alakítva ki. (A nyitott technikáról még egyszer fogok írni részletesebben) Ezen kívül természetesen antibiotikumot adtak minden esetben, illetve a körülírt gennygyülemeket lebocsátották. A halálozás így is 30% feletti volt. Durva dolgok ezek a szövődmények...