a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Neuronitis vestibularis: mi okozza a heveny szédülést?

2010.03.02. | drHorváthTamás |

Címkék: fül szédülés belsőfül betegségekről részletesebben

A neuronitis vestibularis hirtelen kezdetű, általában napok alatt fokozatosan múló, heves, forgó jellegű szédüléssel, nystagmussal (szemtekerezgés), vegetatív tünetekkel (hányinger, hányás) járó, viszont minden más tünetet nélkülöző megbetegedés. Így például a betegek hallása is jó marad a tünetek alatt. A diagnózis felállítása alapvetően a fenti jeleken alapul, a kezelése pedig tüneti: hányáscsillapító, és nyugtatók adása segíthet, míg a spontán javulás be nem következik. Sokan szteroid adását is javasolják.

1909-ben Ruttin írta le először ezt a tünetegyüttest, és Hallpike volt az, aki elnevezte neuronitis vestibularisnak, a Ballenger könyv szerint 1949-ben, míg egy cikk szerint 1952-ben. Az elnevezés megtévesztő lehet, ugyanis elsősorban fertőzéses eredetre utal, amit valójában még biztosan nem sikerült igazolni. A fertőzéses eredet mellett szól, hogy a betegek egy részénél (kb. 50%) valamilyen vírusfertőzés a tünetek felléptekor jelen volt, a szerológiai eredmények alapján elsősorban adeno-, influenza-, herpes-, vagy Epstein-Barr vírus. Maga Hallpike egyfajta idegspecifikus toxicitást feltételezett.
Emellett nem lehet kizárni, hogy akár éredetű a tünetegyüttes, például embólia vagy trombózis okozza a betegséget. Volt olyan tanulmány, amely boncolás során az idegek menti illetve az egyensúlyközponthoz vezető erekben talált vérrögökre alapozta a betegséget. Ezt csak irodalomjegyzékben láttam, a pubmeden nem találtam.
A harmadik teória szerint valamifajta autoimmun reakció állhat a háttérben. Ezt azok hangsúlyozzák, akik úgy találták, hogy adott leukocyta antigén pozitivitáshoz gyakrabban társult neuronitis vestibularis.

Szóval valójában még nem tudjuk, mi okozza. Véleményem szerint elsősorban vírus lehet. Az autoimmun megbetegedés ellen szól szerintem, hogy legtöbbször egyszer fordul elő ez a betegség, aztán többet nem. Vagy kihal az a fehérvérsejt populáció, amelyik felelős lenne ezért? Hát, nem hinném... Valahogy az éreredettel sem vagyok kibékülve, de azt még inkább elfogadhatónak gondolom, mint az autoimmunt. Egyszer talán kiderül.