a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Állandó torokköszörülés

2010.02.25. | HTamas | 15 komment

Címkék: dohányzás orr gyógyszerek diagnosztika asztma köhögés reflux garat

Az a fajta állandósult krákogás, torokköszörülés, ami nem jár más panasszal, és ami mögött fül- orr- gégészeti vizsgálat során nem lehet kifejezett szervi eltérést találni a torokban, elég komoly kihívást jelenthet a kezelőorvos számára. A beteg részéről pedig egy nagy adag türelem szükséges. Ugyanis több betegség is okozhat ilyen panaszt, amit mind ki kell zárni, vizsgálni aztán előbb-utóbb remélhetőleg ráakadunk a kiváltó okra.

Mik okozhatnak ilyen panaszt?

Reflux, tehát kóros savas visszaáramlás a gyomorból a nyelőcsőbe, torokba.
- Garati váladékcsorgás, ami lehet idült melléküreg gyulladástól vagy orrnyálkahártya gyulladástól, allergiától, orrmandula gyulladástól, vagy más krónikus orrbetegségtől.
- Gyógyszer mellékhatás, pl. egyes vérnyomáscsökkentők okozhatnak ilyet.
- Dohányzás.
- De gyermekkorban akár asztma jele is lehet (cikk).

Amikor nagyon nem találunk semmit, és a különböző, fenti betegségekre adható gyógyszerek sem segítenek, akkor sokszor azt vagyunk kénytelenek mondani, hogy esetleg csak habituális krákogásról van szó. Tehát egyfajta rossz szokásról. Nem biztos, hogy igazunk van, de ha nem találunk semmit, akkor nehéz mit mondani...

Az is felvetődött, hogy esetleg az ismeretlen eredetű köhögések egy részének hátterében feltételezett, korábbi vírus okozta idegkárosodás miatt jön létre az állandósult krákogás. Lehet, bár ezt meg rutinszerűen nem lehet kimutatni. Esetleg a puding próbájaként adhatjuk rá a megfelelő idevágó gyógyszert, ha nincs ellenjavallat, és aztán kiderül.

Szóval nehéz ügy. Valakinek volt esetleg valami feljebb fel nem sorolt okból kifolyólag kialakult krónikus krákogása? Olyan nem torokbetegségre gondolok, ami többé-kevésbé bizonyított, hogy tényleg oki tényező lehetett.