A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Állandó torokköszörülés

2010.02.25. | drHorváthTamás | 15 komment

Címkék: dohányzás orr gyógyszerek diagnosztika asztma köhögés reflux garat

Az a fajta állandósult krákogás, torokköszörülés, ami nem jár más panasszal, és ami mögött fül- orr- gégészeti vizsgálat során nem lehet kifejezett szervi eltérést találni a torokban, elég komoly kihívást jelenthet a kezelőorvos számára. A beteg részéről pedig egy nagy adag türelem szükséges. Ugyanis több betegség is okozhat ilyen panaszt, amit mind ki kell zárni, vizsgálni aztán előbb-utóbb remélhetőleg ráakadunk a kiváltó okra.

Mik okozhatnak ilyen panaszt?

Reflux, tehát kóros savas visszaáramlás a gyomorból a nyelőcsőbe, torokba.
- Garati váladékcsorgás, ami lehet idült melléküreg gyulladástól vagy orrnyálkahártya gyulladástól, allergiától, orrmandula gyulladástól, vagy más krónikus orrbetegségtől.
- Gyógyszer mellékhatás, pl. egyes vérnyomáscsökkentők okozhatnak ilyet.
- Dohányzás.
- De gyermekkorban akár asztma jele is lehet (cikk).

Amikor nagyon nem találunk semmit, és a különböző, fenti betegségekre adható gyógyszerek sem segítenek, akkor sokszor azt vagyunk kénytelenek mondani, hogy esetleg csak habituális krákogásról van szó. Tehát egyfajta rossz szokásról. Nem biztos, hogy igazunk van, de ha nem találunk semmit, akkor nehéz mit mondani...

Az is felvetődött, hogy esetleg az ismeretlen eredetű köhögések egy részének hátterében feltételezett, korábbi vírus okozta idegkárosodás miatt jön létre az állandósult krákogás. Lehet, bár ezt meg rutinszerűen nem lehet kimutatni. Esetleg a puding próbájaként adhatjuk rá a megfelelő idevágó gyógyszert, ha nincs ellenjavallat, és aztán kiderül.

Szóval nehéz ügy. Valakinek volt esetleg valami feljebb fel nem sorolt okból kifolyólag kialakult krónikus krákogása? Olyan nem torokbetegségre gondolok, ami többé-kevésbé bizonyított, hogy tényleg oki tényező lehetett.

 

süti beállítások módosítása