a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Foglalkozási ártalom: fűrészpor okozta orrüregi rák

2010.02.11. | HTamas |

Címkék: genetika orr onkológia sinonasalis carcinoma

Már tényként kell kezelni, hogy az orrüreg gyakori rosszindulatú daganatának, a sinonasalis carcinomának a kialakulási esélyét növeli az orrnyálkahártya fűrészporral történő tartós érintkezése. 2007-ben már megjelent egy komolyabb összefoglaló az American Journal of Industrial Medicine-ben ezzel kapcsolatban, 12 tanulmányt összegeztek benne. Tehát gyakorlatilag ez is egy foglalkozási ártalom, ráadásul a rosszabb fajtából.

Már molekuláris szinten is karakterizálják ezt a speciális, fűrészpor-okozta rákot. Tavaly év végén az International Journal of Cancer-ben megjelent egy cikk, mely szerint összehasonlítva a nem fűrészporhoz kapcsolt sinonasalis carcinomával, a fűrészpor okozta megbetegedésben nagyobb eséllyel találtak P53 gén mutációt. A P53 gén egy tumorszupresszor fehérje termeléséért felel egyébként, azaz leállíthatja a kóros sejtosztódást, és javító mechanizmusokat indíthat el hibás DNS észlelése esetén. Ha ez károsodik, akkor az esetleg kialakult tumoros sejtek túlélési esélyei nagyon megnőnek.  Ráadásul a cikk szerint annál jobban nőtt a mutáció esélye, minél régebb óta dolgozott az illető beteg fűrészpor mellett.

Tehát aki fűrészporral dolgozik, védje jobban az orrnyálkahártyát! Már egészen kényelmes és dizájnos szerkezeteket is lehet kapni, amik jól szűrnek, nem nyomják az orrot, hosszasabban is lehet hordani őket. Nem éri meg kockáztatni egy rosszindulatú betegséget.


(Képforrás: Forskningscenter, AFC international)