a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Evidenciák (hiánya) az orrmandulaműtét kapcsán

2010.01.28. | drHorváthTamás | 6 komment

Címkék: orrmandula garat gyermek fül orr gégészet általános fül orr gégészet

Az orrmandulaműtét egy rutinbeavatkozás, nagyon régóta végezzük kisgyermekeken a gátolt orrlégzés, gyakori fül- és arcüregproblémák megoldása céljából. Most kijött két cikk is, ami az evidenciákat kutatja az orrmandulaműtét és azok javallatát illetően.

Érdekes módon az derült ki az egyik cikkből (ITT), hogy a krónikus vagy visszatérő orrpanaszokon NEM evidens, hogy segít az orrmandulaműtét. Ezzel kapcsolatos tanulmányokat kerestek a szerzők, de csak egy idevágót találtak, abból leszűrték a fenti tanulságot.

Érdekes dolog ez az evidence based medicine. Vajon fognak-e még csinálni a fenti kérdésekre study-kat, csak azért, hogy kimondhassuk, EVIDENS, hogy jót csinálunk az orrmandulaműtéttel, ha nem kap levegőt a gyerek az orrán keresztül és egyéb orrpanaszok esetén? Vagy pedig az egyik leggyakoribb és legrégebbi fül- orr- gégészeti beavatkozás és az egyik legfontosabb javallata között nem lesz evidencia szintű kapcsolat?

Nagy kő eshet le a szívünkről: szerencsére a másik cikk inkább alátámasztja a gyakorlatot. Legalábbis idült savós középfül gyulladás esetén evidenciaszintű, hogy hasznos az orrmandulaműtét (cikk ITT)...

UPDATE:
Most olvasom, hogy ha nem is evidencia szinten nézték, de kijött egy tanulmány az orrmandula radiológiai mérete és a tympanometria (dobüregi nyomásmérés) eredménye közötti összefüggés vizsgálatára. Nincs összefüggés szerintük.