a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Mi befolyásolja nyálmirigyrák esetén a beteg túlélését?

2010.01.05. | drHorváthTamás |

Címkék: onkológia nyálmirigyek nyálmirigyrák

Megjelent egy cikk a brit Száj-, és Arccsontsebészeti Társaság újságának decemberi számában, ami a nyálmirigyek rosszindulatú daganatainak prognózisával foglalkozik. Olyan tényezőket kerestek a nyálmirigytumoroknál, amik alapján a túlélést közelebbről meg lehet jósolni.
 
Mi az, amit végül egyértelműen fontosnak találtak?

Érdekes módon a prognózist leginkább a daganat mérete befolyásolta, ami erősebb korrelációt mutatott a túléléssel, mint a daganat szövettani "rosszindulatúsága" (malignitása), azaz a grade. Úgy találták, hogy egy nagyon rosszindulatú daganat esetén is jobb a túlélés, ha hamarabb kerül felfedezésre és kezelésre, mint ha kevésbé rosszindulatú, de már nagyobb a mérete. Pedig ha a malignitás foka magasabb, tehát nagyon rosszindulatú a daganat, akkor hajlamosabb hamarabb áttétet adni, visszatérni, agresszívabban nő, stb. De úgy látszik, nyálmirigyeknél ennél fontosabb a méret. Vajon más daganatoknál is megfigyelhető ez?

Mindenesetre újabb és súlyos bizonyíték arra, hogy daganat esetén fontos a korai felismerés és kezelés!