A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

HPV (humán papilloma vírus) és a fej-nyaki rosszindulatú daganatok

2009.12.29. | drHorváthTamás |

Címkék: onkológia hpv humán papilloma vírus

Az utóbbi időben egyre gyakoribb a nemdohányzók és az absztinensek körében is a garat rosszindulatú laphám-daganata. Úgy néz ki, ennek az egyik oka a humán papilloma vírus (HPV) fertőzés, legalábbis szoros összefüggést találtak a kettő között. Hasonló korreláció már ismert az orvoslásban: ilyen a nőknél a méhnyakrák, mely kialakulásának esélyét szintén növeli a HPV fertőzés.


Nemrég egy cikkben azt javasolták, hogy legyen külön entitás a HPV-asszociált garatrák. Ennek akár ténylegesen lehet létjogosultsága. Ugyanis ha minden igaz, azon kívül, hogy kimutatható a HPV ezen daganatok hátterében, van egy jó oldala is (ha lehet ilyet mondani rák esetén...) az ebbe a kategóriába sorolandó daganatoknak: jobban reagálnak sugárkezelésre és kemoterápiára, mint a HPV negativ daganatok. Ez azt jelenti, hogy talán nagyobb eséllyel lehet csonkoló műtét nélkül gyógyítani azokat a betegeket, akik a vírus miatt szenvednek ettől a betegségtől. Már azt is vizsgálják, hogy miért válaszol jobban a HPV+ tumor a kemo-irradiációra. Egy pár hete az Archives of Otolaryngology and Head and Neck Surgery-ben megjelent cikk szerint a beteg saját immunrendszerének válasza jobb ilyenkor. Ez pedig új fejezeteket nyithat a kemoterápia kutatásában, hiszen így ismertté vált egy faktor, ami növeli a szervezet ellenállását daganatokkal szemben.

Két lehetőség rejlik a fentiekben:
- Egyrészt szűrhető lehet (lesz?!) a hajlam a fej-nyaki daganatok egy fajtájára.
- Másrészt esetleg egyfajta "HPV-immuninjekcióval" lehet majd növelni a HPV negativ daganatok esetén is a kemoterápia és a sugárkezelés hatékonyságát.

De ezek még nem holnap lesznek, sajnos.

süti beállítások módosítása