a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Az idült középfülgyulladás kezelése

2009.12.17. | drHorváthTamás |

Címkék: fül halláscsökkenés fülműtét dobhártya középfül középfülgyulladás krónikus tympanoplastica

 

Egymás között (orvosok) szoktuk mondani, hogy a betegek párban jönnek. Ugyanis ha a sok náthával, torok-, vagy hallójárat gyulladással orvoshoz forduló betegek között felbukkan valamilyen extrább eset, akkor őt sokszor rövid időn belül követi egy ugyanolyan, vagy nagyon hasonló betegséggel küzdő másik is. Persze valószínűleg ez csak nekünk tűnik így, és az Urbanlegends-en ezt a "törvényt" hamar megcáfolnák, de akkor is gyakran megvan ez az érzés. Mindenesetre ma egymás után jött két olyan beteg is, akinek nem fájt a füle, de már évek óta folyik, és rosszul is hallott. Mindkettőnek műtéti megoldást igénylő idült középfül gyulladása volt.

Ha valakinek fájdalommentesen, de tartósan, hónapok-évek óta folyik a füle, és emellett a hallása sem jó, akkor nagyon nagy valószínűséggel idült középfül gyulladása van. Ilyenkor a dobhártyán korábban kialakult perforáción keresztül, a gyulladt dobüregi nyálkahártya által termelt váladék folyik ki a középfülből. A hallás egyrészt a nem folytonos dobhártya miatt sem jó, másrészt a tartós gyulladás a hallócsontokat is pusztítja. A hallócsontok közül a környezetétől leginkább izoláltan elhelyezkedő, középen található üllő sínyli meg a gyulladást, sokszor részlegesen vagy teljesen elpusztul.

 A jobb oldali rajz a középfület ábrázolja. Piros színnel van jelölve az idült középfül gyulladás esetén fellépő halláscsökkenés két leggyakoribb oka: egyrészt a 2-es számmal jelzett dobhártya alsó negyedeiben elhelyezkedő perforáció, másrészt a 4-es számmal jelzett üllő hallócsont (hiánya).

Jelmagyarázat:
1. hallójárat (a fülkagyló felé)
2. dobhártya
3. kalapács hallócsont (malleus)
4. üllő hallócsont (incus)
5. kengyel hallócsont (stapes)
6. fülkürt (az orrgarat felé)


Az idült középfül gyulladást úgynevezett tympanoplastica műtéttel lehet megszűntetni. A műtét során az elsődleges cél a dobhártyán található lyuk befoltozása, ezzel zárt, légtartó dobüreg létrehozása. Ha nem zárjuk le hermetikusan a középfül üregét, akkor újra és újra felülfertőzödhet a térség, és újraindul a gyulladásos folyamat. Magyarországon a legelterjedtebb zárási technika a fül felett-mögött található temporalis izom bőnyéjéből vett lebennyel történő zárás. Még csonthártyából, vagy akár a fülkagylóból vett porcdarabbal is el lehet végezni a dobhártyapótlást, de a könnyű elérhetőség, és a nagyon jó eredmények miatt ha lehetséges, az izombőnyét választjuk.
A műtét másodlagos célja a hallásjavítás. Azért csak másodlagos, mert bizonyos helyzetekben a hallásjavítás előtérbe helyezésével a műtét elsődleges céljának elérését kockáztatjuk. A hallásjavítás egyébként úgy történik, hogy valamilyen formában pótoljuk az elpusztult hallócsonto(ka)t, helyreállítjuk a hallócsontláncolat folytonosságát. Ez legegyszerűbben és kiválóan kivitelezhető a halántékcsontból fúrt kis csontpálca (columella) behelyezésével.

Mint minden műtétnek, persze ennek is vannak kockázatai, erről (és még részletesebben a műtétről) a honlapunkon írunk, ITT. De mindenképpen kiemelendő, hogy az idült középfül gyulladás magától nem gyógyul meg, és gyógyszer sincs rá! kezelés nélkül pedig a hosszan tartó gyulladás visszafordíthatatlan halláscsökkenést okozhat, vagy akár koponyán belüli szövődményeket.