a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Az orrdugulás oka rhinovírus okozta náthában

2009.12.11. | HTamas | 4 komment

Címkék: orr nátha orrdugulás fertőzéses betegségek

 

Az előző bejegyzésben ismertetett, dysphoniáról szóló cikk mellett megjelent még egy érdekes tanulmány a decemberi Laryngoscope-ban. Itt a közönséges náthában észlelhető, rendkívül kellemetlen orrdugulás kialakulásának mechanizmusára próbáltak fényt deríteni. A nátha egyik leggyakoribb kórokozóját, a jobb oldalon látható, egyébként ártalmatlan kinézetű, focilabdára hasonlító rhinovírust hatásait figyelték meg emberi orrnyálkahártyát alkotó hámsejteken. (kép: wikipedia)

Az orrdugulás oka a nyálkahártya vizenyője, azaz a szövetek közé nagyobb mennyiségű folyadék áramlik ki gyulladásos állapotban. Azonban a pontos mechanizmust még nem térképezték fel teljesen.

Mi teszi lehetővé, hogy rhinovírus fertőzésben a sejtek közti térbe a szokásosnál nagyobb mértékben lépjen ki folyadék?

A cikkben ismertetett kísérletsorozatban azt vizsgálták, hogy a rhinovírus hat-e a hámsejteket egymással szorosan összekötő tight junction-ökre (tight junction="szoros kapcsolat"). A tight junction-ök fehérjekomplexek. Szerepük abban áll, hogy a sejteket szorosan összekötik, ezzel gyakorlatilag molekulák számára átjárhatatlanná teszik a sejtek közti teret. Az alábbi, szintén wikipediáról származó képen láthatók a tight junction-ök. Felül látható négy, egymás mellett elhelyezkedő hámsejt, melyek sejtmembránja helyenként összeér, ott alakulnak ki tight junction-ök. A lenti képen nagyobb nagyításban ábrázolódik két, egymással szomszédos sejt oldala (világos- és sötétkékkel), amint hullámszerűen egymáshoz érnek, és ott a zöld színű tight junction-ök még jobban egymáshoz kapcsolják a két sejtet.
 
A tight junction-t felépítő fehérjekomplexek több alegységből állnak, ezek a fenti képen, jobb oldalon fel is vannak sorolva (occludin, claudin 1, stb.). A kutatócsoport mérésekkel azt bizonyította, hogy rhinovírus fertőzés során az orrnyálkahártya hámja kisebb mennyiségben állítja elő a fehérjekomplexek számos elemét. Ezt részben a fehérjék kódolását végző mRNS-ek, részben direkt a fehérjék mennyiségének mérésével mutatták ki.  Ennek megfelelően a sejtmembránok között is kevesebb tight junction alakult ki, melyet a sejtsorok elektromos ellenállásának csökkenésével igazoltak, mint funkcionális bizonyíték.

Tehát ha az ember egy sima náthát elkap, akkor ilyen kórélettani történések vezethetnek ahhoz, hogy napokig ne kapjon levegőt az orrán keresztül.