a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Dysphonia (rekedtség) okai: egy aktuális cikk a témáról

2009.12.08. | HTamas |

Címkék: reflux gége rekedtség hangszalag hangszalagcsomó

 

Egy egész nagy esetszámot felölelő belga tanulmány fog napvilágot látni a decemberi Laryngoscope-ban. 882, dysphonia (rekedtség) miatt orvoshoz forduló betegnél vizsgálták a dysphoniát kiváltó okokat, illetve demográfiai következtetéseket is levontak. Egyébként itt gyorsan le szeretném szögezni, hogy nem véletlen a dysphonia és a rekedtség szó kettős használata. Magyarul gyakran és pongyolán rekedtséget mondunk, ha dysphoniáról van szó, pedig a dysphonia egy tágabb fogalom, és beszédhang képzési zavart jelent. A dysphonia talán leggyakoribb megjelenési formája a rekedtség. Én azért használtam a címben is a rekedtség szót, hogy laikusok számára betájoljam a bejegyzést.

Akkor végre rátérnék a lényegre:

A cikk szerint a dysphonia leggyakoribb oka funkcionális, azaz mikor helytelen hangszalag-használat okozza a tünetet, a hangszalagok alaki megbetegedése nélkül. A betegek 30%-ánál találtak ilyen funkcionális eltérést. Második helyen, 15%-kal a hangszalagcsomó lett a befutó, míg a harmadik helyen a gége-garati reflux (laryngopharyngealis reflux) végzett, 9%-kal. Egyébként majdnem kétszer annyi nőbetegnél találtak szervi eltérést, mint férfinél. A dysphonia miatt orvoshoz fordulók közel fele olyan munkát végez, hogy a hangját sokat kell használnia, ezen belül is a tanárok voltak legtöbben, mint szubpopuláció. Náluk még kifejezetebb volt a funkcionális eredet, 40% feletti, a többi eltérés hasonló arányokat mutatott.

A fentiekből azt a következtetést lehet levonni, hogy a hangjukat sokat használók (tanárok, előadók, énekesek) szakmájuknál fogva hajlamosabbak hangképzési zavarra. Viszont úgy tűnik, szerencsére ezek közül arányaiban legtöbbször nem szervi megbetegedés, csak helytelen használat áll a háttérben. Bár ezt csak szakember tudja eldönteni. Meg fogom kérdezni Mészáros Krisztina doktornőt, hogy nála mik a körülbelüli arányok. Azt mindenesetre tudom, hogy sok az énekes betege.