a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Kórokozók akut torokgyulladásban

2009.12.04. | HTamas |

Címkék: nyirokcsomó antibiotikum köhögés nyak garat fertőzéses betegségek

 

(kép forrás: Suburban Emergency Management Project)

Az akut torokgyulladás egy-egy extrém kivételtől eltekintve (pl. valaki leforrázza a torkát) gyakorlatilag mindig fertőzés következtében alakul ki. A fertőzést kórokozók hozzák létre, melyek az esetek körülbelül felében vírusok, azon belül is elsősorban adenovírusok, respiratory syncitium vírusok (RSV), illetve ritkán, de előfordulhat parainfluenza vagy influenza vírus is. Egyes vírusfajták (Epstein-Barr, cytomegalovírus, Coxsackie A, herpes, és részben az adenovírus is) speciális klinikai lefolyásúak, és általában a vizsgálati lelet is egyedibb, mint az általános torokgyulladásnál.

A vírusok mellett a másik leggyakoribb kórokozók természetesen a baktériumok. A baktériumok közül az A-csoportú béta-hemolizáló Streptococcusok a leggyakoribbak, valamint Haemophilus Influenzae és Staphylococcus aureus is előfordul. Az utóbbi időben
felmerült, hogy atípusos baktériumok, például Mycoplasma pneumoniae is szintén gyakran okoz torokgyulladást, legalábbis gyakrabban, mint gondolnánk. Ez egy intracelluláris, azaz sejten belül élő kórokozó, és a "hagyományos" torokgyulladásban használt antibiotikumok nem igazán hatnak rá. A Mycoplasma mellett pedig a Chlamydia pneumoniae mint kopatogén, azaz nem önálló, hanem társfertőző kórokozó szerepe is megnőtt.

Előfordulhat az is, hogy nem egy, hanem több kórokozó is egyszerre van jelen, kombinált fertőzés formájában. Ez általában vírus és egyfajta baktérium kombinációját jelenti, ami egy tipikusnak mondható mechanizmus része: vírusfertőzés talaján bakteriális felülfertőződés alakul ki. De olyan kombinált fertőzés is akad, mikor egyszerre több patogén baktérium okozza a gyulladást.

Honnan lehet tudni, hogy baktérium vagy vírus okozza a gyulladást?

Sokszor nehéz eldönteni, de vannak bizonyos jelek, melyek általában bakteriális fertőzésre utalnak. Például ha a beteg lázas, ha a mandulák is érintettek a gyulladásban, illetve ha a nyaki nyirokcsomók is megnagyobbodottak.
Sőt, a fenti három kritériumot még ki lehet egészíteni egy negyedikkel és ötödikkel is: ha NINCS köhögés és NINCS nátha. Az antibiotikumokat javasolt ezekre az esetekre tartalékolni, nem kell minden esetben azonnal felírni. Viszont mint azt feljebb is írtam, a vírusos fertőzés megágyazhat egy bakteriális fertőzésre is, ezért nem árt még egy sima torokgyulladást is kontrollálni.

(ajánlott irodalom még: 
cikk 1 [2001 - Ann Emerg Med], cikk 2 [2006 - Arch Intern Med])