a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Az alvási apnoe és reflux betegség (GERD) kapcsolata

2009.12.03. | HRobert |

Címkék: horkolás reflux obstruktív alvási apnoe garatelzáródás alvásvizsgálat


Horkolás során a garatban fellépő nyomáscsökkenés a gyomortartalom fele is szívó hatást gyakorol, elősegítve ezzel a reflux, vagyis a savas gyomorbennék visszaáramlását a nyelőcsőben. Ez tovább erősíti a horkolást és számos panaszt okozhat.
A cikk szerzői 42 felnőtt beteget vizsgáltak, akik bizonyítottan alvási apnoéban szenvedtek. Mindegyik betegnél elvégezték a gastroscopiát. Több, mint 80%-ban találtak kóros eltérést, a leggyakrabban hiatus herniát, erosiv nyelőcsőgyulladást, gyomornyálkahártya gyulladást, nyombélfekélyt és biliáris refluxot.
A konklúzió az volt, hogy a komplexebb ellátás érdekében az alvási apnoés betegeket gastroenterológiai vizsgálatra is el kellene küldeni.

Presented at the American Academy of Otolaryngology -- Head and Neck Surgery Foundation (AAO-HNSF) Annual Meeting, by Nora Siupsinskiene, MD, PhD, Kestutis Adamonis, MD, and Robert Toohill, MD, October 4, 2009
kép: http://supplementalscience.wordpress.com/2008/03/16/have-you-heard-gerd-is-the-word/