A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Az alvási apnoe és reflux betegség (GERD) kapcsolata

2009.12.03. | HRobert |

Címkék: horkolás reflux obstruktív alvási apnoe garatelzáródás alvásvizsgálat


Horkolás során a garatban fellépő nyomáscsökkenés a gyomortartalom fele is szívó hatást gyakorol, elősegítve ezzel a reflux, vagyis a savas gyomorbennék visszaáramlását a nyelőcsőben. Ez tovább erősíti a horkolást és számos panaszt okozhat.
A cikk szerzői 42 felnőtt beteget vizsgáltak, akik bizonyítottan alvási apnoéban szenvedtek. Mindegyik betegnél elvégezték a gastroscopiát. Több, mint 80%-ban találtak kóros eltérést, a leggyakrabban hiatus herniát, erosiv nyelőcsőgyulladást, gyomornyálkahártya gyulladást, nyombélfekélyt és biliáris refluxot.
A konklúzió az volt, hogy a komplexebb ellátás érdekében az alvási apnoés betegeket gastroenterológiai vizsgálatra is el kellene küldeni.

Presented at the American Academy of Otolaryngology -- Head and Neck Surgery Foundation (AAO-HNSF) Annual Meeting, by Nora Siupsinskiene, MD, PhD, Kestutis Adamonis, MD, and Robert Toohill, MD, October 4, 2009
kép: http://supplementalscience.wordpress.com/2008/03/16/have-you-heard-gerd-is-the-word/

süti beállítások módosítása