a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Fontos-e az orrsövényferdülés kardiológiai vonatkozása?

2009.11.30. | drHorváthTamás |

Címkék: orr orrsövény orrsövény műtét

 

Az orrsövényferdülés befolyásolja a szívműködést?
Elég vad dolognak hangzik, pedig úgy tűnik, befolyásolja. Egy érdekes, pár hónapja az European Archives of Oto-Rhino-Laryngology-ban megjelent 
cikket olvastam tegnap, amelyben a fenti meglepő összefüggést vizsgálták.

A kollégák abból indultak ki, hogy az orrsövényferdülés befolyásolja az orrnyálkahártya működését. Ismert dolog, hiszen a ferde orrsövény kvázi tartós nyálkahártya gyulladást okoz, nyálkahártya duzzanattal, fokozott váladéktermelődéssel. Ez vagy csak simán a csökkent légáramlás révén jön létre, vagy még inkább ha olyan fokú a ferdeség, hogy az orrssövény hozzáér az orr oldalsó falához, vagy valamelyik orrkagylóhoz, és ez mechanikai irritációhoz vezet. Az orrnyálkahártyának van érző, és vegetatív (erek, mirigyek, stb.) beidegzése is. A kutatók azt vizsgálták, hogy a nyálkahártya irritációja indít-e olyan kóros reflexet a nyálkahártya érzőidegén és vegetatív idegein keresztül, mely akár a szívet is érintheti. Hiszen annak is jelentős vegetatív beidegzése van (n. vagus). Az úgynevezett Heart rate variability (HRV) -t vizsgálták, mellyel a szívritmus változását lehet mérni. Kiderült, hogy az orrsövényferdülés, pláne ha az orrsövény hozzáér az orr oldalsó falához, paraszimpatikus aktivitást okoz a szívben, lassíthatja a szívműködést.

Jó lett volna, ha meg lehetett volna mérni a HRV-t a ferde orrsövényű betegekben nyálkahártya lohasztás után is. Persze azzal az a probléma, hogy a lohasztó szerek általában befolyásolják a szívműködést, hiszen érösszehúzok. Esetleg a szteroidos orrspray jöhetne még szóba, bár kontakt mechanikai irritációnál az meg már szinte semmit nem ér.


Mindenesetre azt gondolom, hogy az orrsövényferdülés ezen kardiológiai vonatkozásának óriási jelentősége nincs, inkább csak egy újabb bizonyíték, hogy a szervezetben egy adott helyen lévő eltérés más, távolabbi szervek működésére is kihathat. Nem hiszem, hogy egy orrsövényműtét érdemi szívfunkció-javító hatással bírna.

Egyébként egyszerűsített formában még egy olyat lehet tenni, hogy műtét előtt és után is regisztrálni a betegek pulzusát. Sajnos Holter monitort nem lehet mindenkire csak ezért felaggatni, hogy rendes EKG-t nézzünk, de ez kivitelezhető.