a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Távoli áttétek kialakulása fej-nyaki laphámrákban

2009.11.27. | HTamas |

Címkék: dohányzás nyirokcsomó onkológia nyak gége garat

 

A fej-nyaki, laphám eredetű rosszindulatú daganatok -ide tartozik a gége, szájüreg, algarat, és nyelv kiindulású rákok messze döntő többsége- elsősorban a környékbeli nyaki nyirokcsomókba adnak áttétet. Szerencsére a többi rosszindulatú daganathoz képest elég ritkán keletkeznek távoli szervekben is metasztázisok, ennek előfordulási aránya legfeljebb 10%. Egy 2001-es, rendkívül nagy beteganyagot feldolgozó (2550 eset) Laryngoscope cikk szerint ez az érték konkrétan 8,5%, ami a nagy betegszám miatt tényleg jó megközelítés.

Ha mégis ad távoli áttétet a daganat, az leggyakrabban a tüdőben keletkezik, de előfordulhat csontban, bőrben, a mediastinumban, vagy a májban is. Egy 2001-es Journal of Oto-Rhino-Laryngology and Related Specialties cikk szerint, ha kialakul távoli metasztázis, akkor 66%-ban a tüdőben fordul elő, minden más hely legfeljebb 10-20% erejéig jön szóba.

A távoli áttét kérdése fontos, mert megléte vagy hiánya alapjaiban határozza meg a kezelési lehetőségeket. Sajnos a túlélésen sokat ront a távoli áttét megjelenése. Ugyanis ezzel például egy heroikus, komoly életminőség-romlással járó fej-nyaki műtét sem oldja meg a problémát, hiszen hiába vesszük ki az elsődleges daganatot az esetleges helyi nyaki nyirokcsomó áttétekkel együtt, egy távoli szervben ottmarad a daganat. Sőt, ha egy messzebb lévő helyen már van metasztázis, akkor arra sincs semmi garancia, hogy több másik szervben nincs-e ugyanilyen áttét, csak még esetleg a méretük olyan kicsi, hogy nem mutathatók ki.

A fentiek miatt jó tudni előre, hogy mik azok a faktorok, amik valószínüsítik, hogy kialakul-e távoli áttét, vagy sem. A decemberi European Journal of Surgical Oncology-ban megjelent egy ezzel kapcsolatos cikk. Itt 391 fej-nyaki laphámrák miatt kezelt beteget vizsgáltak, akiknél 11%-ban alakult ki távoli áttét. Úgy találták, hogy az elsődleges daganat helye, az elsődleges daganat kiterjedése, illetve a nyaki nyirokcsomó áttétek száma határozza meg a távoli metasztázis kialakulásának esélyét. Algarati és gégerák esetén, ha az elsődleges daganat már nemcsak a hámréteget, hanem az alatta fekvő izmokat vagy porcot is beszűri, illetve ha több nyaki nyirokcsomó régió is érintett, akkor nagyobb eséllyel alakul ki távoli áttét.

Konklúzió: Az elsődleges faktor a távoli áttétnél az idő! Időben kell felismerni a daganatot, és időben is kell elkezdeni kezelni, mert ezzel megelőzhető a távoli áttét kialakulása. De persze legjobb a megelőzés (dohányzás, alkoholfogyasztás szerepe!), illetve a rizikócsoport szűrése!