a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Alvási apnoés a gyermekem?

2009.11.24. | HRobert |

Címkék: alvás alvászavar horkolás mandulaműtét garat obstruktív alvási apnoe garatelzáródás alvásvizsgálat gyermek fül orr gégészet

A cikk Caleb történetét ismerteti, akinek hangos, horkoló légzését 2 éves korában észlelték először a szülei. Akkor kezdtek csak jobban aggódni gyermekük miatt, amikor a horkolás közben fuldoklásra is figyelmesek lettek. A fiú 9 éves korára túlsúlyossá vált, melyen a rendszeres testmozgás sem segített, sőt, a fáradékonyság miatt sportolni sem tudott komolyabban. Reggelente már a cipő felhúzása is komoly erőfeszítésébe került.
Alvásvizsgálatra került sor, melynek során alvási apnoét állapítottak meg. A sebész eltávolította Caleb manduláit. A horkolás és sok egyéb panasz ezt követően megszűnt.
Ha gyermeke alvási apnoe tüneteit mutatja, forduljon a gyermekorvosához, tanácsolják a cikk írói, ugyanis az alvási apnoe nappali fáradtságot és iskolai viselkedési zavarokat okozhat. A Chest egyik cikke szerint a hangosan horkoló gyermekek körében kétszer olyan gyakori a tanulási probléma. Egy rossz alvás után a gyermekek nappali tevékenységét hiperaktivitás és figyelemhiányos állapot jellemzi. Az alvási apnoe növekedésbeli elmaradással és kardiovaszkuláris betegségekkel is kapcsolatban lehet.
Az alvási apnoe gyermekkorban jellegzetes tünetei:
- hangos, rendszeres horkolás
- légzéskihagyások, fuldoklás éjszaka
- nyugtalan alvás, abnormális testpozíció (fejpozíció) alvás alatt.
- erős éjszakai izzadás
- viselkedési, iskolai és szociális problémák a gyermekkel
- nehéz ébreszthetőség reggel
- fejfájás, főleg a reggeli órákban
- irritált, agitált, agresszív állapot
- elbóbiskolások napközben
- jellemző a szájon át légzés és az orrhangú beszéd

Bővebb info angol nyelven a gyermekkori alvási apnoéról itt