a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Fül- orr- gégészeti rövidhírek twitteren - 4.

2009.11.23. | drHorváthTamás |

Címkék: fül reflux gége halláscsökkenés garat mandula körüli tályog fess műtét melléküregek hangszalag nyálmirigyek dobhártya fül orr gégészeti rövidhírek twitteren gyermek fül orr gégészet középfül torokmandula biofilm hangszalagbénulás


 


 


 
Az elmúlt hetekben twitteren olvasott/közzétett/továbbadott szakmai hírekből, publikációkból a legfontosabbak és legérdekesebbek, egy csokorban:


Ritka, öröklött halláscsökkenés:
Egy család nőtagjait érintő, vezetéses halláscsökkenést okozó, domináns öröklődésű hallócsontláncolati eltérés: hajlott üllő, fixált kengyel, prominens arcideg csatorna, mely miatt nem lehetett műtétet kivitelezni. Cikk ITT.


Moraxella catarrhalis okozta akut középfül gyulladás kisgyermekkorban:

Közel 13000 középfül gyulladást vizsgálva első fertőzésben gyakrabban találtak ilyen kórokozót, mint visszatérő gyulladásban, valamint a M. catarrhalis a többi kórokozóhoz képest ritkábban okoz dobhártya perforációt, és egyszer sem okozott mastoiditist. Cikk ITT.

Pseudomonas aeruginosa biofilm hallócsont protéziseken:

Leggyakrabban hydroxylapatit és műanyag hallócsont protéziseken alakulnak ki biofilmek. Cikk ITT.


Az epinefrin mellékhatásai FESS műtét során:
Érzéstelenítésként használt 2%-os lidokain 1:100.000 higítású, érösszehúzó epinefrinnel kiegészítve már okozhat szív- érrendszeri mellékhatást, míg 1:200.000 higításban nem. Cikk ITT.


Fusobacterium szerepe mandula körüli tályogban:
Dániában mandula körüli tályogok esetén a Fusobacteriumok bizonyultak a leggyakoribb kórokóznak. Ennek a megfelelő antibiotikus kezelés kiválasztásában van nagy jelentősége. Cikk ITT

Szatellita daganatok nyálmirigy pleomorph adenomában:

A nyálmirigyek egyik jóindulatú daganatféleségének, a pleomorph adenomának a kezelése során 3.7%-ban megfigyeltek nyúlványszerű szatellita daganatokat is, mely potenciális kiújulási forrás lehet. Cikk ITT.

Inhalációs szteroidok okozta hangszalag eltérések:
Az asztmás betegek által használt inhalációs szteroidok egyrészt nyálkahártya-, másrészt akár izomproblémát is okozhatnak a hangszalagokban. Cikk ITT.

Myxödéma okozta kétoldali hangszalag bénulás:

Pajzsmirigy alulműködés következtében kialakult myxödéma akár kétoldali hangszalagbénuláshoz is vezethet. Cikk ITT.


Az alvási apnoe egy ritka oka:
Egy beteg gégéjének aryporcain izom eredetű jóindulatú daganatot találtak, mely a betegnél tipikus alvási apnoe tüneteit okozta. Emiatt először nem is került felismerésre. Cikk ITT.

Pepsin szerepe a refluxban:

Úgy néz ki, nemcsak a gyomortartalom savassága, hanem a pepszin nevű enzim is szerepet játszik a reflux okozta fül- orr- gégészeti betegségek kialakulásában. Cikk ITT.