a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Korai hangszalag laphámrák kezelése: sugárkezelés vagy műtét legyen?

2009.11.21. | HTamas |

Címkék: onkológia nyak gége hangszalag

 

A címben említett korai hangszalagrák alatt a T1-es kiterjedésű, azaz csak magát a hangszalagot érintő, felfelé vagy lefelé a gége egyéb részeire nem terjedő, laphám eredetű rosszindulatú daganatot értem. Az ilyen elváltozást kétféleképpen is lehet kezelni: egyrészt műtéti úton, másrészt sugárkezeléssel. A két terápiás lehetőség hatékonysága a túlélés szempontjából gyakorlatilag megegyezik.

Mi alapján lehet eldönteni, hogy melyiket válasszuk? Melyik kezelés a jobb?

Mindkét kezelésnek vannak előnyei és természetesen hátrányai is.
 
Bizonyos értelemben a műtét -mely a hangszalag eltávolítását jelenti- az egyszerűbb út. Egyszeri beavatkozás, kivágjuk a daganatot, és nagyon nagy eséllyel nem fog visszajönni. Kész passz... T1-es hangszalagrák esetén a legtöbb könyv és cikk 90% feletti teljes gyógyulásról ír, ezt a nem rendszerezett saját tapasztalatom is megerősíti. Ugyanakkor egyrészt ez mégiscsak egy műtét a maga általános rizikóival, másrészt pedig mint majdnem minden műtét, ez is csonkít, hiszen eltávolítunk egy hangszalagot. Az a hangszalag többet nem lesz ott, nincs lehetőség új hangszalag képzésére, vagy protézis behelyezésére. Garantált, hogy a hangminőség nem lesz olyan, mint a műtét előtt.

Ezzel szemben a sugárkezelés során semmi sem kerül eltávolításra, így elvileg minden eredeti struktúra megmarad. Viszont ez egy hosszadalmas, több hétig tartó folyamat, több lehetséges mellékhatással. Ugyanis a sugárzás elsősorban a gyorsan osztódó daganatos sejteket pusztítja, azonban nem csak azokat, hanem valamennyire az ép nyálkahártyát és a többi szövetet is. Az a kérdés, hogy az ép szövetekben mekkora kárt tesz, ezt viszont előre gyakorlatilag nem lehet megjósolni. Általában a sugárkezelést követően, pár hónapig, enyhébb mellékhatásoktól szinte mindenki szenved, de legtöbbször később ezek nyomtalanul múlnak. Sajnos viszont már olyan beteggel is találkoztam, aki 3 évvel a sugárkezelést követően még mindig extrém szájszárazságtól szenved.
Mik a sugárkezelés lehetséges mellékhatásai?
- torokszárazság
- félrenyelés
- rekedtség
- különböző bőrtünetek a nyakon
- pajzsmirigy alulműködés
- ízérzészavar

Szóval ez sem egy könnyű döntés, mindenképpen a beteg és az orvos hosszas közös mérlegelése szükséges hozzá. Természetesen néha olyan szcenárió is adódik, hogy valamely más betegség miatt az egyik vagy a másik kezelési lehetőséget kénytelenek vagyunk elvetni, ezért nem feltétlen csak az orvos vagy a beteg kívánsága az egyetlen szempont. De szerencsére ez ritka helyzet.
Ami viszont jó hír, hogy ha az egyik kezelés mégsem válik be, akkor a másikkal még mindig meg lehet próbálkozni. De valamit mindig kell csinálni, mert kezelés nélkül a rosszindulatú daganatok záros határidőn belül halálhoz vezetnek.