a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Alvási apnoe és cukorbetegség

2009.11.20. | HRobert |

Címkék: cukorbetegség alvászavar diagnosztika horkolás obstruktív alvási apnoe alvásvizsgálat


Az éjszakai légzészavar és nappali aluszékonyság kapcsolata közismert. Egy új, Kanadai tanulmány szerint a nappali aluszékonysággal is küzdő súlyos alvási apnoésok körében a cukorbetegség kockázata a 2-3 szorost is elérheti. Dr. Willis H. Tsai (Rockview kórház, Calgary) szerint az alvásfragmentáció úgy tűnik, független rizikótényezője a diabetesnek. Az alvási apnoés betegekben a garat lágyszövetei periódikusan elzáródnak és megnyílnak alvás alatt légzésszüneteket és alacsony alvásminőséget (alvásfragmentációt) generálva. Ez gyakran napközbeni fáradtságot okoz.
Tsai és munkatársai 1346 férfin és 803 nőn végeztek alvásvizsgálatot. A betegek átlagéletkora 50 év volt. A kiértékelés során a páciensek 25%-a bizonyult súlyos alvási apnoésnak (AHI érték 30 felett), 21%-nak nem volt alvás alatti légzészavara (AHI érték 5 alatt). A fennmaradó hányad az enyhe-középsúlyos alvási apnoe volt. A résztvevők 8%-a volt cukorbeteg, ami halmozódott a súlyos alvási apnoés betegek között, különösen, ha a nappali aluszékonyság, mint panasz is jelen volt.
Rég ismert, hogy az alvási apnoe fokozza a szívbetegségek és a halál kockázatát, nemrégiben mutatták ki, hogy összefüggés lehet az alvási apnoe és insulin rezisztencia között is, ami pedig a cukorbetegség előhírnöke.