a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Fül- orr- gégészeti vívmányok a következő 10 évben

2009.11.19. | HTamas |

Címkék: genetika fül belsőfül onkológia fülzúgás tinnitus melléküreggyulladás idült

 


 

 
Az Amerikai Fül- Orr- Gégészeti Szakmai Kollégium (AAOHNS) twitteren feltett egy kérdést a követőinek, hogy ki milyen fül- orr- gégészeti témában vár átütő előrelépést a következő évtizedben. Ezzel kapcsolatban készülnek ugyanis egy cikket írni, és várják az ötleteket a szakmából. Én is megírtam nekik pár tippemet (tipp 1, 2, 3, +1), kíváncsi vagyok, mi valósul meg belőlük.

Én elsősorban a genetikai kutatásokban várok komoly előrelépést. Számos olyan betegség van a fül- orr- gégészetben is, ahol még elég messze vagyunk a TÉNYLEGES gyógyítástól. Kezelni úgy-ahogy tudjuk őket, de véglegesen meggyógyítani nem. Ezeknél a bajoknál valamilyen genetikai probléma állhat a háttérben, ami következtében aztán spontán, vagy esetleg bizonyos környezeti hatásokra kialakul a betegség. Ilyen például a krónikus melléküreg gyulladás is, melyről már volt szó
ITT. Szintén kapcsolódik a genetikához a percepciós (idegi) halláscsökkenés kezelése is. A szeptemberi padovai EuroHear kurzuson már felvillantottak pár lehetőséget, hogy a zaj okozta, vagy a veleszületett, de akár az időskori halláscsökkenést is lehet majd gyógyítani őssejtekkel vagy génsebészettel. Az ezzel kapcsolatos kutatások még bőven az állatkísérletek szintjén állnak, de talán belefér a következő 10 évbe, hogy ebből előrelépés legyen az  effektív kezelések felé. A harmadik tippem az volt, hogy még több, és a mindennapi klinikai gyakorlatban is hasznosítható markereket találnak az egyes onkológiai, daganatos betegségek lefolyására, viselkedésére vonatkozóan. Hiszen milyen egyszerű lenne, ha egy adott gégedaganatnál egy laborvizsgálat 90%-ban megmondaná, érdemes-e egyáltalán a sugárkezelést választani, vagy hogy melyik kemoterápiás szertől várható gyógyulás/javulás. Persze már vannak bizonyos ilyen előrejelző molekulák, de nagyon kevés, nem elérhető egy átlag kórház számára, és főleg nem elég megbízhatóak.

Volt egyébként plusz egy előrejelzésem, vagyis inkább vágyam: bárcsak valaki(k) 100% ki tudnák mutatni, hogy az agy vagy a belsőfül mely részei felelősek a fülzúgás kialakulásáért, és azt hogyan lehet eredményesen kezelni! (Lásd dilemma ITT)

Viszont így, hogy az AAOHNS-nak volt ez a remek ötlete, gyorsan ellopom én is, és megkérdezem a blog olvasóit: Önök szerint, vagy szerintetek milyen témában lehet átütő sikerre számítani a következő 10 évben? Vagy inkább úgy kérdezem, hogy mi az, amiben jó lenne minél előbb előrelépés? Persze tudom, mindenben, de ha csak egyet-kettőt lehetne mondani, akkor miben?