A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Az alvási apnoe szívritmuszavart provokálhat

2009.11.19. | HRobert | 2 komment

Címkék: alvás alvászavar horkolás garat obstruktív alvási apnoe garatelzáródás alvásvizsgálat poligráfia cpap


Kép: normal EKG hullám
A vizsgálat során 2816 páciensen végeztek alvásdiagnosztikai mérést és a szívritmuszavarok gyakoriságát elemezték. Kétféle ritmuszavart kerestek, a kamrai tachycardiát és a pitvarfibrillációt. A pitvarfibrilláció hosszú fennállása stroke-ot és szívelégtelenséget okozhat. A kamrai tachycardia ugyancsak nagyon veszélyes lehet.
Az eredmények azt mutatták, hogy a ritmuszavarok előfordulása összességében alacsony volt, 57 betegben 62 ritmuszavart detektáltak. Alvási apnoés betegekben viszont a ritmuszavar előfordulása lényegesen magasabb volt, légzésszünet (apnoe) után a ritmuszavar megjelenésének esélye 18-szoros volt a normal légzéshez képest. Lényeges megállapítás az is, hogy a ritmuszavarra a kevésbé súlyos alvási apnoésok is hajlamosabbak voltak.
Kommentár: az alvási apnoe szívritmuszavart provokáló hatása közismert, mindamellett a leggyakoribb szívszövődmény mégsem a ritmuszavar, hanem a koszorúsér betegség és a hypertonia. Az alvási apnoéban megfigyelt halmozódó éjszakai halálozás (hirtelen szívhalál) malignus ritmuszavar kóroki szerepére utal, így nem lehet elbagatellizálni a kockázatot.

süti beállítások módosítása