a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Az alvási apnoe szívritmuszavart provokálhat

2009.11.19. | HRobert | 2 komment

Címkék: alvás alvászavar horkolás garat obstruktív alvási apnoe garatelzáródás alvásvizsgálat poligráfia cpap


Kép: normal EKG hullám
A vizsgálat során 2816 páciensen végeztek alvásdiagnosztikai mérést és a szívritmuszavarok gyakoriságát elemezték. Kétféle ritmuszavart kerestek, a kamrai tachycardiát és a pitvarfibrillációt. A pitvarfibrilláció hosszú fennállása stroke-ot és szívelégtelenséget okozhat. A kamrai tachycardia ugyancsak nagyon veszélyes lehet.
Az eredmények azt mutatták, hogy a ritmuszavarok előfordulása összességében alacsony volt, 57 betegben 62 ritmuszavart detektáltak. Alvási apnoés betegekben viszont a ritmuszavar előfordulása lényegesen magasabb volt, légzésszünet (apnoe) után a ritmuszavar megjelenésének esélye 18-szoros volt a normal légzéshez képest. Lényeges megállapítás az is, hogy a ritmuszavarra a kevésbé súlyos alvási apnoésok is hajlamosabbak voltak.
Kommentár: az alvási apnoe szívritmuszavart provokáló hatása közismert, mindamellett a leggyakoribb szívszövődmény mégsem a ritmuszavar, hanem a koszorúsér betegség és a hypertonia. Az alvási apnoéban megfigyelt halmozódó éjszakai halálozás (hirtelen szívhalál) malignus ritmuszavar kóroki szerepére utal, így nem lehet elbagatellizálni a kockázatot.