A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Gégefedő gyulladás (epiglottitis)

2009.11.18. | drHorváthTamás |

Címkék: antibiotikum gége fertőzéses betegségek gyermek fül orr gégészet betegségekről részletesebben gégefedő

 

A gégefedő (epiglottis) a nyelvgyök magasságától lefelé tartó, a gégében, a hangszalagok elülső talákozási pontjában végződő, elnyújtott szív alakú porc. Elsődleges feladata a környező hártyás elemekkel a falat nyelőcsőbe történő terelése, elkerülve ezzel az aspirációt, azaz a félrenyelést.

Ezen a wikipediáról származó képen felül látszik a nyelvgyök (tongue), és alatta, középtájon a gégefedő (epiglottis). A kép felülről-hátulról ábrázolja a régiót:

 

Egy másik, a képleteket tisztán hátulról ábrázoló képen jobban látszik az epiglottis elnyújtott szív alakja:
 

Élőben, felülről pedig így néz ki a gégefedő (3-as jelölve):


 
A gégefedő viszonylag ritkán betegszik meg, de ha így történik, akkor általában komoly problémát tud okozni. Még a "sima" fertőzés okozta gyulladásos állapota is életveszélyes lehet, hiszen duzzanata miatt maga a gégefedő is elzárhatja a légutakat, és könnyen ráterjedhet a gégére is.

Elsősorban kisgyermekekben alakul ki, de felnőttekben sem annyira ritka, legalábbis az utóbbi időben ilyen tendecia észlelhető. Szerencsére azért összességében nem túl gyakori, az USA-ban 100.000 lakosra kevesebb, mint egy eset jut.
Általában pár óra alatt kifejlődik a betegség, nehézlégzéssel, úgynevezett stridoros légzési hanggal jár, a fulladás miatt a beteg (gyermek) főleg inkább ül, nem mer lefeküdni. Ezen kívül a nyelés is nehezített, és hamar láz alakul ki. Főleg kisgyermeknél, ha ezeket a tüneteket látjuk-halljuk, nincs habozás, azonnal, lehetőleg műtői környzetben légútbiztosítás szükséges. Ha kell, akár légcsőmetszéssel. Vigyázni kell magával a vizsgálattal is, mivel sokszor az a kis inzultus, amit maga a vizsgálat okoz, elég, hogy a légút elzáródjon. Emiatt már a vizsgálat során is fel kell készülni az esetleges intubációra.

 

Gyógyszerként antibiotikumot kell adni, vénásan folyadékot szükséges bevinni, valamint szteroidot a duzzanat megszűntetésére. A kórokozó leggyakrabban Haemophilus Influenzae vagy A csoportú Streptococcusok, antibiotikumként 2. vagy 3. generációs cefalosporinok hatékonyak, de választható laktamázstabil penicillinszármazék is.