A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Alvási apnoe és halálozás

2009.11.16. | HRobert |

Címkék: alvászavar halálozás horkolás obstruktív alvási apnoe alvásvizsgálat poligráfia


Újabb vizsgálat bizonyította, hogy az alvási apnoe halálhoz vezethet.

A tanulmány eredményeit 2009 augusztusában publikálták. A vizsgálatban 6441 embert vontak be, akik 40 év felett voltak. Az alvásvizsgálat mobil poligráffal a páciensek otthonában történt. Minden résztvevő esetében meghatározták az alvásvizsgálat eredményéből az AHI értéket, ami a légzéskimaradások óránkénti átlagát jelenti. Ezt követően a pácienseket az AHI érték alapján sorolták csoportokba: 5-15 közötti AHI enyhe alvási apnoe, 15-30 között közepesen súlyos, 30 feletti AHI súlyos alvási apnoe. A résztvevők egészségi állapotát 8 éven át követték. Ezen idő alatt 1047-en haltak meg, melyből 587 volt férfi, 460 pedig nő. Az adatok elemzése azt mutatta, hogy a súlyos alvási apnoésok esélye a halálra 46%-kal nagyobb volt, mint a nem alvási apnoés pácienseké. A kockázat növekedése középsúlyos alvási apnoében 17% volt. A halál kockázata 40-70 év közötti súlyos alvási apnoés férfiaknál még magasabb volt, elérte a kétszeres szorzót.
A vizsgálatban résztvevők között a férfiaknál 8% volt a súlyos alvási apnoe előfordulása, míg nőknél 3%. Közepes és súlyos alvási apnoés betegekben gyakoribb volt a magas vérnyomás, a cukorbaj és a szívbetegség. A teljes cikk itt olvasható.

süti beállítások módosítása