a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Alvási apnoe és halálozás

2009.11.16. | HRobert |

Címkék: alvászavar halálozás horkolás obstruktív alvási apnoe alvásvizsgálat poligráfia


Újabb vizsgálat bizonyította, hogy az alvási apnoe halálhoz vezethet.

A tanulmány eredményeit 2009 augusztusában publikálták. A vizsgálatban 6441 embert vontak be, akik 40 év felett voltak. Az alvásvizsgálat mobil poligráffal a páciensek otthonában történt. Minden résztvevő esetében meghatározták az alvásvizsgálat eredményéből az AHI értéket, ami a légzéskimaradások óránkénti átlagát jelenti. Ezt követően a pácienseket az AHI érték alapján sorolták csoportokba: 5-15 közötti AHI enyhe alvási apnoe, 15-30 között közepesen súlyos, 30 feletti AHI súlyos alvási apnoe. A résztvevők egészségi állapotát 8 éven át követték. Ezen idő alatt 1047-en haltak meg, melyből 587 volt férfi, 460 pedig nő. Az adatok elemzése azt mutatta, hogy a súlyos alvási apnoésok esélye a halálra 46%-kal nagyobb volt, mint a nem alvási apnoés pácienseké. A kockázat növekedése középsúlyos alvási apnoében 17% volt. A halál kockázata 40-70 év közötti súlyos alvási apnoés férfiaknál még magasabb volt, elérte a kétszeres szorzót.
A vizsgálatban résztvevők között a férfiaknál 8% volt a súlyos alvási apnoe előfordulása, míg nőknél 3%. Közepes és súlyos alvási apnoés betegekben gyakoribb volt a magas vérnyomás, a cukorbaj és a szívbetegség. A teljes cikk itt olvasható.