a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Kiút a depresszióból?

2009.11.12. | drHorváthTamás | 1 komment

Kép: Vincent van Gogh: Az örökkévalóság kapujában, 1882. (Wikipedia).
Energiahiányos állapot, levertség, az érdeklődés elvesztése, koncentrációzavar, fáradtság: ezek a tünetek közös jellemzői a depressziónak és az alvási apnoénak. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy szoros a kapcsolat a két betegség között. 2005-ben a Chest-ben publikált tanulmány szerint a depressziós betegek jelentős része javult az alvási apnoeban alkalmazott CPAP kezelés hatására.
A probléma az, hogy a depressziót kezelő pszichiáterek nem nagyon küldik el a betegeiket alvásvizsgálatra. Miért? A gyógyszercégek évente több tízmillió dollárt költenek reklámokra, melyek a pszichiáterek és a közvélemény meggyőzését szolgálják, hogy a depresszió kezelésének módja az antidepresszáns adása. De mi a teendő akkor, ha az antidepresszáns hatása nem kielégítő? Adjunk több antidepresszánst egyszerre! A gyógyszercégek létrehoztak egy külön antidepresszáns csoportot, melyet „kiegészítő”, „szabadon hozzáadható” antidepresszánsoknak hívnak. A jelenlegi trend azt mutatja, hogy a depressziós betegek kétharmadánál egynél több antidepresszánst kell alkalmazni egyszerre. Ha depressziós, és emellett alvási apnoéra jellemző tünete is van (pl. horkol), nagyon javasolt a pszichiáter mellett alvásvizsgálatra is elmennie - tanácsolja a SleepGuideCrew cikk, ami itt olvasható.

Kommentár: nyilván túlzás lenne azt állítani, hogy depresszió esetén kezdjünk CPAP kezelést a gyógyszer helyett, mivel az endogén depresszió agyi neurotranszmitter regulációs zavar következménye, és ezen valóban csak az antidepresszánsok segítenek. Figyelemre méltó azonban az a tény, hogy a cikk eredeti oldalán 25 blogbejegyzés van, ahol az olvasók reagáltak a cikkíró megállapításaira. Ebben saját tapasztalataikat mondják el, és egyöntetűen úgy nyilatkoznak, hogy a depressziójuk megszűnt a CPAP kezelés megkezdése után, és az antidepresszánst is abba tudták hagyni.
A tanulság talán az, hogy depresszió esetén érdemes alvásvizsgálatra is elmenni és az alvási apnoe betegséget kizárni.