a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Fogászati eredetű arcüreg gyulladás

2009.11.05. | HTamas |

Címkék: orr fogászat antibiotikum arcüreg betegségekről részletesebben

 

Fogászati eredetű arcüreg gyulladás márpedig létezik. Ezt azért írom így le, mert az utóbbi napokban kiderült, ezt többen még a szakmában is negálják (nem fül- orr- gégészek).

Pedig az irodalom régóta ismeri ezt a fogalmat: Például itt van ez a szép eseteket leíró, 1945-ös
cikk is, bár ez elsősorban a foghúzás után kialakult, szájüregi-arcüregi sipoly kérdését járja körül. De például 1943-ból is van már erre vonatkozó irodalom, ráadásul itt sipoly nélküli, mégis fogászati eredetű arcüreg gyulladásról írnak.

Az alábbi eset kapcsán került terítékre most ez a kérdés:

- 4-5 hónapja, relatív hirtelen kezdődő egyoldali gennyfolyás az orrból, semmilyen más társult panasz nincsen (tényleg semmi)
- Középső kagyló alól egyértelműen genny csorog
- Orrmelléküreg CT-n egyoldali masszív arcüreg-, és kb. 75%-os rostarendszer fedettség látható, míg az ellenoldal praktikusan negatív. Az adott oldalon több fog gyökere is szinte centiméternyit belelóg az arcüregbe. Több fog kontúrja elmosódott.
- Nem túl jó állapotú fogazat, adott oldalon nagyon régi tömés is van az egyikben
- Többszörös antibiotikum kezelésre is csak átmeneti javulás volt elérhető, de a kezelések után 1-2 nappal mindig újrakezdődött a gennyürülés
- Arcüreg öblítés után ugyanez a helyzet állt elő: nagyon rövid ideig jobb volt, de aztán újrakezdődött

Persze lehet, hogy nem fogászati a probléma, mivel az orvoslásban minden előfordulhat, és mindennek az ellentéte is. De a fentiek alapján én 99.9%-os valószínűséggel fogászati eredetre voksolok. Szerintem a beteget nem fül-orr- gégész fogja meggyógyítani, hanem fogász, bár kétségtelen, hogy lehet, hogy gégészetileg is rá kell majd segíteni (újabb öblítés, esetleg infundibulotomia(?)).