a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Fixált kengyel: csak az esetek 2/3-ában otosclerosis az oka

2009.11.03. | HTamas |

Címkék: fül halláscsökkenés fülműtét otosclerosis középfül hallócsontok stapedectomia

 

Pár napja kaptam meg az aktuális negyedéves Fül- orr- gégegyógyászatot, és találtam benne egy rendkívül érdekes cikket. Vagyis több érdekes cikket is találtam, de számomra ez volt a legtanulságosabb. Dr. Karosi Tamás (DOTE, Fül- Orr- Gégészeti Klinika) tanulmánya a valamilyen kóros állapot miatt rögzült, és ezért eltávolított, majd protézissel pótolt kengyel (stapes) hallócsont szövettani vizsgálatáról szól.
 
Miért érdekes ez az egész?
Az ép fültükri kép mellett észlelt vezetéses halláscsökkenés messze leggyakoribb oka a legbelső hallócsont, a kengyel rögzítettsége. A kengyel egészséges emberben az üllő hallócsontról vezeti át a hangot a belsőfül folyadékterére (video ITT), mintegy dugattyú-szerűen mozogva a dobüreg belső falán található úgynevezett ovális ablakban. Az alábbi, wikipediáról származó képen látható a stapes, melynek feje (head) csatlakozik az üllőhöz, és a talp (base) része helyezkedik el az ovális ablakban:
 
Tehát, mint feljebb említettem, a vezetéses halláscsökkenés oka ép egyéb viszonyok mellett legtöbbször a kengyel talpának rögzítettsége. A fixáltság oka leggyakrabban az úgynevezett otosclerosis nevű betegség, mely egyfajta gyulladásos állapot, és a kengyel valamint környéki csontállomány átépülésével jár. Ezzel hosszabb-rövidebb idő alatt vezetéses halláscsökkenés alakul ki. Később a gyulladásos mediátorok és toxikus anyagok a belsőfül folyadékterébe is bejutnak, ekkor már percepciós halláscsökkenés is fellép, illetve fülzúgás is kialakulhat. Egyébként a debreceni kutatócsoport sokat foglalkozik az otosclerosis kialakulásának mechanizmusával. Nekik köszönhető, hogy már tényként kezelhető összefüggést sikerült találni az otosclerosis és a kanyaró vírus fertőzés között.
 
Dr. Karosi Tamásék tanulmányában 284 nem otosclerosis miatt eltávolított, fixált kengyel szövettani vizsgálata történt. Szövettanilag 6 különböző csoportba lehetett sorolni ezeket a kengyelt érintő megbetegedéseket. De ami még fontosabb számomra, hogy ismét felhívta a figyelmet arra, hogy az esetek 1/3-ában nem otosclerosis áll a stapes-rögzítettség hátterében. Ez a szám a vártnál szerintem nagyobb, én inkább valahogy 1/5 körüli, vagy még kisebb értékre gondoltam volna. Ennek a számnak elsősorban prognosztikai értéke van. Ugyanis míg a más okból kialakult kengyelfixációt gyakorlatilag egy életre megoldja az eltávolítás, illetve protézissel történő pótlás, addig az otosclerosisnál bár a hallás vezetéses komponensén javít a műtét, de hosszú távon a műtét ellenére is visszafordíthatatlan halláscsökkenés léphet fel, valamint a fülzúgás elkerülésére sem garancia a bevatkozás. Emiatt ez a cikk nagyon sokat tesz hozzá az ismeretlen eredetű vezetéses halláscsökkenésben szenvedő betegek felvilágosításához.