a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

A skála szerepe a foniátriai ellátás (diagnosztika és kezelés) továbbfejlesztésében - dr. Mészáros Krisztina bejegyzése

2009.11.01. | HTamas |

Címkék: gége hangszalag foniátria hangszalagbénulás

Dr. Horváth Róbert után most dr. Mészáros Krisztina, foniáter specialista kolléganőnk is írt a saját szakmájáról, azon belül is a skálák jelentőségéről. Egyébként arról, hogy mit is csinál egy foniáter, a honlapunkon, ITT lehet részletesebben olvasni.

„Más orvosi szakmákhoz hasonlóan, a foniátriában is szükségesnek látszik a minőségi betegellátás érdekében a szubjektív leírások helyett egységesített, mind a diagnosztikában, mind a terápia követésében hasznos eljárások alkalmazása. A hangképzési zavarok esetében vezető tünet a hangszín megváltozása, ami általában a rekedtség megjelenését jelenti. A rekedtség szubjektív, nehezen definiálható, hosszas leírása helyett cél egy gyors, rövid, egyszerű, könnyen követhető, a rekedtség kategorizálására alkalmazható numerikus skála bevezetése. Erre alkalmas az RBH-skála (sev. Wendler) alkalmazása.

Ez a rekedtség subkomponenseit analizálja, hiszen ez a skála leírja az egyes rekedtségi komponenesek meglétét a hangban. Mindezek hasznosíthatók a hangképzési zavarok, rekedtség diagnosztizálásában, kezelésében, rehabilitációs folyamatában, mind a funkcionális dysphonia, spazmodikus dysphonia, transsexuális hangképzés, egyoldali hangszalagbénulás rehabilitálásában. Ezt kiegészitjük a hangfunkció vizsgálatok objektív módszerének alkalmazásával, azaz hangmezőméréssel (Hacki-féle hangmezőmérő készülékkel).

Mindezt már adaptáltuk Magyarországon és be is vezettük az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karán a logopédus képzésbe. Ez egy újabb lépés volt a magyarországi foniátria európai szintre történő emelésében.

dr. Mészáros Krisztina”