a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Alváshiány és Alzheimer megbetegedés

2009.10.30. | HTamas |

Címkék: alvás alvászavar obstruktív alvási apnoe alzheimer betegség

Ismét kaptam közzétételre egy bejegyzést dr. Horváth Róberttől, alvászavar témában. Úgy néz ki, a következőkben Horváth dr. állandó jellegű tettestárs lesz itt a blogon, saját maga fogja írni ide a bejegyzéseket, nem én fogom tolmácsolni őket. Hogy éppen melyik Horváth írt, az ha más nem, a témából úgyis látható lesz...
 
"Egy új tanulmány elsőként szolgáltatott adatokat arról, hogy a krónikus alváshiány vélhetően Alzheimer kór kialakulásához vezethet. A kutatók a béta-amiloid (egy fehérje töredék) szintjét vizsgálták egerek központi idegrendszerében. A tanulmány megállapította, hogy a béta-amiloid felszaporodása az agyban összefügg az Alzheimer kór kezdetével, a kisérlet alapjául szolgáló egerek genetikailag hajlamosak voltak az Alzheimer kórra. Az eredmények azt mutatták, hogy a béta-amiloid szint arányos az éberségi szinttel. A béta-amiloid szint magasabb volt éjszaka, amikor az egerek aktivak voltak, és alacsonyabb napközben, mikor többnyire aludtak. A tanulmány azt is megállapította, hogy az agy béta-amiloid szintje krónikus alvásmegvonáskor is megemelkedett. Ennek mértéke egereken 25%-os volt. Dr. David M. Holtzman kiemelte, hogy az alvászavarok kezelése nemcsak az akut következmények miatt fontos, hanem az agyra gyakorolt potenciális késői károsító hatás miatt is. A kutatók eredményei szerint a béta-amiloid szint akkor is megemelkedett, ha orexint adtak az egereknek, és lecsökkent, ha orexint receptor blokkoló szert kaptak. Az orexin (régebbi nevén hypocretin) egy fehérje, mely az alvás-ébrenlét ciklust szabályozásában vesz részt. Holtzman véleménye szerint az orexinnek szerepe lehet a jövőben esetleg az Alzheimer kór kezelésében is. Egy tanulmány szerint narkolepsziás betegekben az orexin szint jelentősen csökkent. A narkolepszia egyik fontos jellemzője a nagyfokú nappali alváskényszer.
 
Új adatok szerint Alzheimer betegségben az obstruktív alvási apnoe CPAP kezelése lassíthatja a szellemi hanyatlást. Az alvási apnoe leggyakoribb középkorban és idősebb korban, az Alzheimer betegség tünetei rendszerint a 60. életév után jelennek meg. Törekedjünk tehát a megfelelő mennyiségű és minőségű alvásra!"