a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

A hangszalagok elülső találkozási pontjának jelentősége hangszalagrák esetén

2009.10.22. | HTamas |

Címkék: onkológia gége hangszalag

 

Ha felülről nézünk a gégébe, a hangszalagok belégzéskor egy fordított V alakot formálva helyezkednek el. Ezen a wikipediáról származó képen mindez jól látható:
 
Mindkét hangszalag elülső pólusa egy közös pontban, fixen van rögzítve, míg a hátsó pólusuk a mozgó, úgynevezett aryporcokhoz. Az aryporcok forgása a hozzákötött hangszalagok eltávolítását eredményezi. Így nyílik a hangrés.
 
A hangszalagok elülső találkozási pontja (comissura anterior) műtéttechnikai okok miatt egyébként is egy érdekes anatómiai hely, viszont a hangszalagok rosszindulatú laphámdaganatainak megítélésénél is komoly jelentősége van. Ugyanis amíg a rosszindulatú daganat "csak" a hangszalagon van, addig azt mondhatjuk, hogy relatív jól körülírtnek tekinthető a betegség. Így adott esetben kisebb műtéttel is eltávolítható a daganat, sokkal nagyobb eséllyel nyílik lehetőség a gége nagy részének megőrzésére. De ha például a comissura anteriort is eléri már a daganat, nehéz megítélni, hogy nem terjedt-e át a felszín alatt az ellenoldalra, vagy felfelé az egyébként itt végződő gégefedőre, esetleg előrefelé magára a gége porcára, szóval a tér minden irányába. Emiatt ilyenkor nagyobb műtétet vagyunk kénytelenek elvégezni, akár teljes gégeeltávolítást, a biztonság érdekében.
 
Volt olyan fül- orr- gégészeti munkacsoport, aki egy 534 betegen végzett tanulmány alapján azt javasolta, hogy a gégedaganatok stádiumbeosztásánál meghatározó szerepe legyen a comissura anteriornak. Úgy találták, hogy a comisura anterior daganatos érintettsége legalább annyira befolyásolja a túlélési esélyt, mint az ezzel nem foglalkozó hivatalos beosztás bármelyik másik eleme. Azóta még több tanulmány megerősítette a comissura fontos onkológiai szerepét, de a beosztás nem változott. Viszont természetesen jobban figyelünk erre a pontra. Egy pár napja napvilágot látott cikk szerint egyébként a szemünk sokkal jobb a comissurába való terjedés megítélésére, mint például a helikális CT. A mai nagyon hatékony képalkotó vizsgálati eljárások idején sem szabad elfelejtkezni a jó öreg szemről!