a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Az orrmelléküregek invertált papillomája

2009.10.13. | HTamas |

Címkék: orr homloküreg orrdugulás arcüreg melléküregek rostasejt betegségekről részletesebben orrpolip invertált papilloma

 

Az invertált papilloma az orrmelléküregekben előforduló jóindulatú hámdaganatok egy fajtája, mely nevét speciális szövettani képe alapján kapta. Ugyanis mikroszkóp alatt látszik, hogy a hámsejtek az alatta lévő kötőszövetes strómában burjánzanak, tehát kvázi "befelé" nőnek, nem kifelé, innen az invertált elnevezés.

A melléküregi papillomák közel fele invertált papilloma, összességében az orrpolip formában megjelenő elváltozások kb. 5%-a. Jellegzetessége, hogy a szinte mindig kétoldali "átlagos" orrpolippal szemben egyoldali elváltozásról van szó. Fontos elkülöníteni a szintén egyoldali és szintén nem túl gyakori, az arcüregi szájadékból hátra az orrgaratba húzódó ún. antrochoanalis poliptól, a sima fungiform papillomától, a gombás gyulladástól, és a melléküregek rosszindulatú daganataitól. Az elkülönítés pont ez utóbbi vonatkozásban fontos: Az invertált papilloma és a melléküregek rosszindulatú daganatai között összefüggés van. 100%-os bizonytékot még nem találtak az összefüggés mikéntjére, de valószínű, hogy az invertált papillomában az évek során mutáció következtében elrákosodnak sejtek, és rosszindulatú daganat alakulhat ki. A másik teória szerint nem magából az invertált papillomából lesz rosszindulatú daganat, hanem ugyanazon nyálkahártyeltérés, aminek talaján kialakult az invertált papilloma, sajnos alkalmas arra is, hogy rosszindulatú daganat alakuljon ki belőle. Ez a többi jóindulatú orrpolipra vagy melléküreg daganatra nem igazán jellemző. Mindenesetre ha nem kezeljük az invertált papillomát, akkor pár évvel-évtizeddel később elég nagy eséllyel már rosszindulatú daganatot találunk a helyén.
 
Kialakulásának pontos oka még nem tisztázott, de a tudomány jelenlegi állása szerint valószínüleg valamilyen humán papilloma vírus (HPV) törzs közrejátszhat a létrejöttében. Bármilyen életkorban előfordulhat, és több helyről is kiindulhat az orr- és melléküregek régiójában. Leggyakoribb eredés az orr oldalsó fala, de kiindulhat az arcüreg szájadékából, az orrsövényről, a homloküregből, orrgaratból is. Általában orrdugulás vagy egyoldali orrvérzés a panasz, de lehet orrfolyás, orrtáji teltségérzés, szájszárazság is.
 
A diagnózis felállítása a szövettani vizsgálaton múlik, de természetesen orrendoszkópia és melléküreg CT felvétel is szükséges. Az alábbi képeken coronalis síkú felvételen látható melléküregi invertált papilloma. Az első, American Journal of Neuroradiology honlapján található felvételen egy még kis kiterjedésű, a jobb rostasejtekben látható a papillomát ábrázoltak, míg a második, British Journal of Radiology honlapjáról származó képen egy kiterjedt, a közös orrjáratot, a rostákat, és nagyrészt a bal arcüreget is kitöltő, ellenoldali elváltozás látható:
 

 


 


Az invertált papilloma kezelése a teljes eltávolítást jelenti, hiszen mint feljebb írtam, ha nem irtjuk ki teljesen, akkor később egyre nagyobb eséllyel rosszindulatú daganattá válhat. Korábban az eltávolítás külső feltárású műtétet jelentett kizárólagosan, manapság szerencsére egyre több esetet meg lehet oldani endoszkópos úton, orron keresztül. Szintén egyre népszerűbb az úgynevezett photodynamiás terápia (PDT), melynek lényege, hogy a papilloma sejtjei (és csak azok!) felvesznek egy az elváltozás felületére helyezett fényérzékenyítő anyagot, és később egy adott hullámhosszúságú fénnyel megvilágítva a papilloma sejtjei a felvett anyag fénnyel történő aktiválása miatt elpuszulnak.