a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Fül- orr- gégészeti rövidhírek twitteren - 3.

2009.10.05. | HTamas |

Címkék: orr allergia fül onkológia szaglás pajzsmirigy halláscsökkenés fertőzéses betegségek melléküregek otosclerosis fül orr gégészeti rövidhírek twitteren gyermek fül orr gégészet középfül szaglászavar

Az elmúlt hetekben twitteren olvasott/közzétett/továbbadott szakmai hírekből, publikációkból a legfontosabbak és legérdekesebbek, egy csokorban:


Reumatoid arthritisben a hallócsontokban is megfigyelhető változás. Főleg az üllő hosszú szárában alakul ki csontpusztulás, elsősorban keringési problémák miatt. Ezen kívül a hallócsontláncolat izületei is degenerálódnak, tehát reumatoid arthritisben halláscsökkenés is nagyobb eséllyel jöhet létre.
http://bit.ly/9tZPL

A számítógépek arcfelismerő képessége olyan sokat fejlődött az utóbbi időben, hogy már a számítógépek jobbak lehetnek szájról olvasásban, mint az emberek. Ez a későbbiekben sokat segíthet a szájról olvasás oktatásában.
Az akut kisgyermekkori csalánkiütés miatt szükséges kórházi kezelés során az esetek egyharmadában mycoplasma pneumoniae fertőzést állapítottak meg kiváltó okként.
 
Egy beteg az anaphylaxiás sokkhoz vezető útját stádiumonként lefényképezte, és a flickr-en tette közzé. Ez persze jó a tudománynak és oktatási célból, de a beteg életveszélyes állapotba kerülhet, vagyis tulajdonképpen került is.
 
Ismeretlen eredetű vezetéses halláscsökkenés műtéte (exploratív tympanotomia) során a három leggyakoribb megbetegedés, amit találunk, a következők (gyakorisági sorrendben): otosclerosis, hallócsontláncolat megszakadása, cholesteatoma
 
Krónikus rhinosinusitis talaján kialakult pseudomonas aeruginosa fertőzés során a kórokozót 20%-ban ellenállónak találták a fluorokinolonokkal szemben.
 
A 18fluoro-2-deoxyglucose-PET-CT nem tűnik elég érzékeny vizsgálatnak a jódizotópos vizsgálattal ki nem mutatható, differenciált pajzsmirigydaganat recidíva kimutatásában
 
Az érzékszervek és a hozzájuk tartozó idegpályák közül a szaglószerv van legközelebb a frontális és temporalis agyi régióhoz, mely régiók kóros működése része a skizofréniának. Ezért a szaglás romlása akár előjele is lehet a skizofréniának.