a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

A pneumatizált középső orrkagyló esete a ferde orrsövénnyel

2009.10.03. | HTamas |

Címkék: orr orrdugulás orrsövény orrkagyló

 

Egy olyan cikkre bukkantam tegnap a szeptemberi Indian Journal of Otolaryngology and Head & Neck Surgery-ben, mellyel kapcsolatban szeretném megosztani egy elméletem. A cikkben a pneumatizált középső orrkagyló és a ferde orrsövény, valamint az idült melléküreg gyulladás viszonyát elemzik. Ami engem ebből érdekelt, hogy vajon választ kapok-e arra a dilemmámra, hogy a ferde orrsövény okozza-e a pneumatizált orrsövény kialakulását, vagy legalábis növekedését. Sajnos a kérdésemre nem kaptam választ, de a következőkben vázolom, hogy mire gondoltam.
 
Persze először is tisztázni kell, hogy mi a ferde orrsövény, és mi a pneumatizált középső orrkagyló. A ferde orrsövény kérdésére egyszerűbb a válasz. A nagyrészt porcos, kisebb részt csontos lemezből álló, az orrüreget elvileg két, szimmetrikus orrfélre osztó orrsövény ferdén nő, és ezáltal jelentős asszimetria alakul ki a két orrfél között. Ez vélhetően annak tudható be, hogy az orrsövény gyorsabban nő az arckoponyához képest, és ezért meghajlik, hogy elférjen az orrüregben.
 
A pneumatizált orrkagylót kissé nehezebb elmagyarázni. Szükséges előtte ismerni a normál anatómiát, szerencsére az orrkagylókról már korábban ITT írtam. A pneumatizált orrkagyló esetén arról van szó, hogy a középső orrkagyló, melynek egy lemeznek kellene lennie, valójában nem lemez, hanem egy levegővel felfújt gömböc lesz. Ennek megértéséhez segítség az alábbi kép, melyen jól látható a bal orrfélben (nekünk szemből jobb!) lévő, feketeséggel, azaz levegővel kitöltött, felfújt középső orrkagyló. Olyan, mintha ez a nagy pneumatizált orrkagyló átnyomná az orrsövényt az ellenoldalra. Egyébként a bejegyzés elején emlegetett cikk pont azt taglalja, hogy a pneumatizált orrkagyló, azaz a concha bullosa NEM oka a ferde orrsövénynek, tehát nem a kagyló tolja el az orrsövényt.
 
(forás: www.ajnr.org)
 
Az én elméletem az, hogy bár vélhetően a concha bullosa egy már megszületés környékén meglévő anatómiai eltérés, de az életkor előrehaladtával, ha jelentős elferdülés alakul ki az orrsövényben, akkor az orrsövény konkáv oldalán az eredetileg is már levegővel teli középső orrkagyló még jobban megnő, és kitölti a rendelkezésére álló üreget. Ugyanis például orr műtétre kerülő betegek esetén , ha készül CT felvétel, és a betegnek van concha bullosája, akkor az az elméletileg tágasabb orrfelet (a konkáv oldalt) mindig teljesen kitölti. Hiába vadásztam erre vonatkozó irodalmat, ezt nem nagyon találtam még így leírva. Persze én sem tudom korrekt adatokkal alátámasztani, de a tapasztalatom ez.
 
Egyébként akiben ezt a bizonyos concha bullosát, azaz levegővel teli concha bullosát észleljük, mely panaszt is okoz (pl. gátolt orrlégzés), akkor műtéttel, de elég egyszerűen megoldható: vagy megfelezve a külső felét eltávolítjuk, vagy összeroppanthatjuk. Később nem nő vissza.