a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Meglepően sok az osteoma, az orrmelléküregek jóindulatú csontdaganata

2009.09.30. | HTamas |

Címkék: diagnosztika homloküreg melléküregek rostasejt orrpolip

 

A legújabb Laryngoscope-ban - mely a fül- orr- gégészet talán legrelevánsabb újságja - megjelent az eddigi legnagyobb esetszámot felvonultató cikk a néma, panaszokat nem okozó, orrmelléküregekben elhelyezkedő jóindulatú csontdaganatról, az osteomáról. Az osteoma a leggyakoribb csontdaganat a fej-nyaki régióban. Legtöbbször a melléküregekben fejlődik ki, de elhelyezkedhet az állkapocsban, a felső állcsontban, vagy akár a fül mögötti csecsnyúlványban is. Az osteomák nagyon lassan nőnek, évek alatt érik csak el a centiméteres nagyságot. Emiatt legtöbbször panaszt nem okoznak, mellékleletként találjuk meg őket. Bár azért előfordul, hogy ha rossz helyen találhatóak, például a homloküreg szájadékában, akkor azt elzárva homloküreg gyulladást okoznak, vagy a nagy osteoma deformitás formájában nagyon ritkán akár kívülről is láthatóvá válik. A kezelése műtéti eltávolítást jelent, de máig vita tárgyát képezi, hogy megelőzésképpen a panaszt nem okozó, néma osteomát is kivegyük-e, vagy csak azt, ami ténylegesen már panaszt okoz.

Az alábbi, koronális síkú CT felvételen egy meglehetősen nagy, a szemtől befelé található melléküregekben, az úgynevezett rostasejtekben található osteoma látszik. Az osteoma a nagy fehér paca jobb oldalon (azaz a beteg bal oldalán):
 
(forrás: http://www.ispub.com)
 
Ebben a Laryngoscope cikkben 1889 ember koponyájáról készült CT felvétel. Ők mind valamilyen melléküreg betegségre voltak gyanúsak, de nem volt ismert osteomájuk. 3%-ukban találtak osteomát, amely legtöbbször a fent említett rostasejtekben volt található. Ez nem korrelál az eddigi irodalommal, mert eddig úgy tudtuk, hogy a homloküregben fordul elő leggyakrabban. A homloküreg ebben a tanulmányban viszont csak a második helyet kapta meg. 1,7:1 volt az arány férfiak javára. A legnagyobb osteoma 31 mm átmérőjűnek bizonyult, a legkisebb 2 mm-es volt. 37%-ban fordult elő valamilyen más melléküregi eltérés is a daganat mellett, mely majdnem egyenlő arányban jelentett lezárt szájadék miatti izolált melléküreg gyulladást, illetve általános, több melléküreget érintő gyulladást, valamint orrpolipot.
 
A 3% azért nem kevés. Bár ez nem a teljesen egészséges populációban való előfordulást jelenti, nyilván ott kevesebb fordul elő. Többek között emiatt, illetve amiatt is, hogy ritkán okoz kezelnivaló panaszt, nem érdemes szűrni.
 
Viszont hamár a szűrésnél tartunk, érdemes elolvasni a Plastik Mediában született Melanomamobil című bejegyzést!