a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Új kilátások a halláscsökkenés kezelésében III.: Mit tudnak a madarak, amit mi nem?

2009.09.24. | HTamas |

Címkék: genetika fül belsőfül halláscsökkenés


 A EuroHear
meeting 4. napján Douglas Cotanche, a Bostoni Egyetem oktatója villantott fel új lehetőségeket a halláscsökkenés kezelésére. Ő több évtizeden keresztül a madarak hallószervét, annak regenerációs képességét tanulmányozta, és az itt összegyűjtött tapasztalatait szeretné most emlősök, így az emberi fül esetében is kamatoztatni.

 
Ugyanis a szárnyasok képesek arra, amire az emlősök nem: a belsőfülben a zaj vagy más, például toxikus ártalom hatására elpusztult szőrsejtjeiket pótolni tudják. Ráadásul érdekes módon ezek a receptor szőrsejtek nem is a környéken elhelyezkedő ugyanilyen sejttípusokból alakulnak ki szaporodással, hanem az őket alulról megtámasztó, úgynevezett supporting sejtekből. Ezek ilyenkor kvázi őssejtté alakulnak vissza azért, hogy osztódjanak, azután az egyik utód más típusú, jelen esetben szőrsejtté válhat. Ez az, ami a madaraknál minden további nélkül kiválóan működik, simán regenerálódnak, míg az emlősök esetében ez nem következik be.
Az alábbi ábrán a belsőfül szőrsejtjeit (IHC: belső szőrsejt, OHC: külső szőrsejtek), valamint azok a bizonyos regenerációra potenciálisan alkalmas supporting sejtek különböző típusai (DC: Deiters sejt, HC: Hensen sejt, CC: Claudius sejt) láthatók:
 

(forrás: www.pnas.org/)

(A belsőfülről, annak normális működéséről részletesebben még
ITT)

Ezek alapján valószínüleg sokkal egyszerűbb út lenne az emberek esetén is a supporting sejtekből elősegíteni a regenerációt. Nem kellene ragaszkodnunk makacsul a szőrsejtekhez, hiába azok a receptorok. Ugyanis a szőrsejtekkel való kísérletezés eddig nem járt nagy sikerrel. A génterápiával kapcsolatos, két nappal ezelőtt született bejegyzésemben
írtam, hogy az osztódásra kényszerített szőrsejtek nagyon komoly DNS károsodást szenvednek, és hamar elpusztulnak. Ebben vélhetően a P27 nevű osztódási faktornak van szerepe, ugyanis a P27 génre KO egerek esetén túlzott mértékű szőrsejt és supporting sejt növekedést és szaporodást látunk, azonban mindez kaotikusan történik, és sejthalálban végződik. Másik faktor, mellyel a már szintén említett Ulla Pirvola (Helsinki) munkacsoportja kísérletezett, az RB1 nevű osztódási faktor, mely normális esetben nem engedi a szőrsejteket osztódni. Ha ezt kikapcsoljuk, akkor ugyan osztódni kezdenek a szőrsejtek, de átlagosan két hónapon belül meg is halnak. Szintén hasonló eredményekre jutottak a kifejlett szőrsejtekben található P19 és P21 faktorral is.

 
 
Doug Cotanche szerint, ha meg tudjuk azt oldani, hogy ezeket a faktorokat rövid időre kapcsoljuk csak be, majd rögtön utána ki, akkor lehetséges lenne olyan szőrsejt regeneráció (vagyis új szőrsejt képzése), ami nem végződne sejthalállal. Erre lehetőséget adhat az egyre fejlődő, vírusok által, vagy őssejtekkel véghezvitt génterápia.

 
Idevágó irodalom Douglas Cotanche és Ulla Pirvola cikkei a pubmed.com-on.