A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Nyelvfék oldása

2009.09.16. | drHorváthTamás |

Címkék: nyelv nyelvfék oldása gyermek fül orr gégészet

 

Egy, az augusztusi International Journal of Pediatric Otorhinolaryngology-ban megjelent cikkben a nyelvfék oldásról esik szó. Egész nagy számú betegen (159) végzett felmérés szerint 86%-ban egyértelmű pozitiv hatása van a nyelvfék oldásának, melyet a legtöbb (64%) betegnél beszéd- és artikulációs probléma, míg csak 8%-ban táplálkozási nehezítettség miatt végeztek el.

A nyelvfék (frenulum linguae) a nyelv alsó részétől a szájfenéken át, a fogíny belső részéig húzódó nyálkahártyakettőzet:

(forrás: www.health.com)

Ha ez egyfajta fejlődési rendellenességként túl rövid, azzal túlságosan lehorgonyozza nyelvet, ezzel elsősorban
táplálkozási- és hangképzési problémák forrása lehet, de akár a fogfejlődést is befolyásolhatja. A túl rövid nyelvfék így néz ki:(forrás:
www.cradle2kindy.com.au)

A túl rövid nyelvféket műtéti úton lehet megoldani. Arra a kérdésre, hogy pontosan mikor javasolt elvégezni a beavatkozást, egy a 2008. májusi World Journal of Pediatrics ban megjelent, 2800 (!) esetet feldolgozó tanulmányból tudok válaszként idézni: "The indications and the techniques for its division are still controversial." Magyarul a pontos indikáció még mindig vita tárgyát képezi. Ezt megerősíti a brit National Institute for Health and Clinical Excellence ajánlása, mely az "Indications" rovatban gondosan kerüli a kérdést... Talán az a legjobb megközelítés, hogy amennyiben újszülötteknél szoptatási nehézségek adódnak, vagy később, kisgyermekkorban a beszéd gátolt, és mindezek a túl rövid nyelvfékre vezethetők vissza, akkor annak műtéti megoldása szükséges.

süti beállítások módosítása