a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Nyelvfék oldása

2009.09.16. | HTamas |

Címkék: nyelv nyelvfék oldása gyermek fül orr gégészet

 

Egy, az augusztusi International Journal of Pediatric Otorhinolaryngology-ban megjelent cikkben a nyelvfék oldásról esik szó. Egész nagy számú betegen (159) végzett felmérés szerint 86%-ban egyértelmű pozitiv hatása van a nyelvfék oldásának, melyet a legtöbb (64%) betegnél beszéd- és artikulációs probléma, míg csak 8%-ban táplálkozási nehezítettség miatt végeztek el.

A nyelvfék (frenulum linguae) a nyelv alsó részétől a szájfenéken át, a fogíny belső részéig húzódó nyálkahártyakettőzet:

(forrás: www.health.com)

Ha ez egyfajta fejlődési rendellenességként túl rövid, azzal túlságosan lehorgonyozza nyelvet, ezzel elsősorban
táplálkozási- és hangképzési problémák forrása lehet, de akár a fogfejlődést is befolyásolhatja. A túl rövid nyelvfék így néz ki:(forrás:
www.cradle2kindy.com.au)

A túl rövid nyelvféket műtéti úton lehet megoldani. Arra a kérdésre, hogy pontosan mikor javasolt elvégezni a beavatkozást, egy a 2008. májusi World Journal of Pediatrics ban megjelent, 2800 (!) esetet feldolgozó tanulmányból tudok válaszként idézni: "The indications and the techniques for its division are still controversial." Magyarul a pontos indikáció még mindig vita tárgyát képezi. Ezt megerősíti a brit National Institute for Health and Clinical Excellence ajánlása, mely az "Indications" rovatban gondosan kerüli a kérdést... Talán az a legjobb megközelítés, hogy amennyiben újszülötteknél szoptatási nehézségek adódnak, vagy később, kisgyermekkorban a beszéd gátolt, és mindezek a túl rövid nyelvfékre vezethetők vissza, akkor annak műtéti megoldása szükséges.