a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

A városi levegő még az allergizáló növények pollenjét is agresszívabbá teszi

2009.09.15. | HTamas |

Címkék: allergia

 

Dr. Ves Dimov az Allergy Notes elnevezésű, elsősorban allergológiával és immunológiával foglalkozó népszerű blogjában egy érdekes cikkre hívta fel nemrég a figyelmet. Ebben az augusztusi International Archieves of Allergy and Immunology tanulmányban a minket körülvevő levegő romlását és a főleg városi környezetben drámaian növekvő allergiás megbetegedéseket hozták összefüggésbe.
 
Nevezetesen összehasonlították ugyanannak a nyírfa fajnak a városban és vidéken élő példányaiból nyert pollenkoncentrátumainak összetételét, és allergizáló hatását. Kiderült, hogy az egyébként ugyanolyan növények pollenjében 26 fehérje is eltérő mértékben van jelen a városi és a vidéki fák esetében. Ráadásul a városi fák pollenje erősebb kemotaktikus hatásúnak bizonyult, azaz jobban vonzotta a gyulladásos sejteket, mint a tiszta levegőben élő fák pollenje. Ezzel akár erősebb allergiás reakciót is kiválthat, azaz egy magyarázat lehet a városban élők gyakoribb allergiás megbetegedéseire.
 
(forrás: www.livingonenessfoundation.com)
 
Egyébként korábban már beszámoltak arról, hogy az arizoniai ciprusfenyő útszéli példányaiból nyert pollen egyes allergénjei nagyobb mennyiségben voltak jelen az úttól távolabbi példányok pollenjével összehasonlítva, illetve hasonló eredmények születtek az angolperjét illetően is.
 
Mindez azt jelzi, hogy az allergizáló növények megnehezítik a városi allergiások életét, hiszen még agresszívabb pollenjükkel fokozzák a panaszokat. Pedig nyilván a fák jó része pont a levegő tisztítása és egészségesebb élettér kialakítása céljából került a városba. Vajon szempont-e ma Budapesten a telepítendő fák allergizáló potenciálja, vagy sem?