a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Gyermekkori krónikus köhögés oka főleg reflux és allergia lehet

2009.09.09. | HTamas |

Címkék: allergia diagnosztika asztma reflux nyelőcső gyermek fül orr gégészet

 

A szeptemberben megjelenő Chest egyik cikkében a gyermekkori krónikus, 8 hétnél régebb óta tartó köhögés okait vizsgálták. Azért fontos a régóta fennálló köhögés okaival tisztában lenni, mivel majdnem minden tizedik gyermeket ilyen panasszal visznek szülei a gyermekorvoshoz. Ebben a tanulmányban 40, 5-12 éves, a fenti kritériumnak megfelelő panaszú, de más egyéb tünetet nem mutató gyermeket vizsgáltak ki, gyakorlatilag tetőtől talpig. Tüdőgyógyászati, fül- orr- gégészeti, allergológiai, és belgyógyászati kivizsgálás történt mindegyiküknél. A vizsgálatba csak egyébként egészségesnek véleményezett gyermekeket vontak be, és kizárták azt, akinél korábban asztma vagy más tüdőbetegség, vagy szívbetegség igazolódott, illetve ha lázas volt, vagy passzív dohányzásnak volt kitéve.
 
Az eredmények szerint a gyermekek 27,5%-nál reflux, 22,5%-nál allergia, 12.5%-nál asztma bizonyult a kiváltó oknak. Csak 5%-nál találtak fertőzéses okot. A cikknek több fontos tanulsága van:
- A régóta fennálló gyermekkori köhögés nem (sem) intézhető el egy doboz antibiotikummal.
- Nincs olyan betegség, ami más betegségekhez képest nagyságrendekkel gyakrabban okozna krónikus köhögést, tehát a hosszan tartó köhögés kivizsgálása több szakterület együttműködését igényli.
- Végül a jelenlegi statisztikai eredmények támpontot nyújthatnak a kivizsgálási protokoll sorrendjének meghatározásához. Ha a reflux és az allergia az élen jár az okok között, célszerű lehet ezekkel kezdeni a vizsgálódást