a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

TBC fül- orr- gégészeti vonatkozásai

2009.09.03. | drHorváthTamás | 2 komment

Címkék: nyirokcsomó fül tbc köhögés gége fertőzéses betegségek hangszalag dobhártya betegségekről részletesebben középfül középfülgyulladás krónikus

Bár a magyar fül- orr- gégészetben (még) nem jellemző, de a tüdőgyógyászatban ismét megnőtt a tuberkulózisos (TBC) megbetegedések száma. Ennek elsősorban társadalmi okai vannak: főleg a rossz immunológiai állapotban lévő hajléktalanok számának növekedésével, de például az AIDS terjedésével is számíthatunk egyre több esetre.A fenti képen csak érintőlegesen szerepel fül- orr- gégészeti TBC, mint lehetséges nyaki nyirokcsomó gyulladás. Azonban szinte mindenhol előfordulhat, akár az orrnyálkahártyán, akár a szájüregben, de nyálmirigyekben is, mivel a vér- és nyirokkeringés bárhova szétszórhatja a mycobacteriumokat. A "mindenhol előfordulhat"-on túl van azért két jellemző fül- orr- gégészeti TBC célpont, amikről mindenképpen részletesebben szólni kell: a fül és a gége.
 
Fül:
A fülben a mycobacterium tuberculosis idült középfül gyulladást okoz. Ennek jelei a fájdalommal legtöbbször nem járó, nem bűzös, de folyamatos fülfolyás, többszörös dobhártyaperforációval, majd a későbbiekben szinte az egész dobhártya elpusztulhat. A középfülben nyálkahártyaburjánzás, granulatio képződés is indulhat. Az előzőkben felsorolt dobhártya- és középfül eltérések eleinte vezetéses halláscsökkenéshez vezetnek, majd előrehaladott állapotban idegi halláscsökkenés is felléphet toxikus hatás miatt. (A vezetéses és az idegi halláscsökkenésről részletesebben ITT)


Gége:
Az alsóbb légutakból köhögéssel relatív könnyen megfertőződhetnek a hangszalagok, ezért a ritka fej-nyaki tuberkulózis megjelenések közül talán még ez a leggyakoribb. A TBC-s gégegyulladás fő tünetei a rekedtség, mérsékelt fájdalom a gége magasságában, mely főleg nyeléskor jelentkezik, és fülbe sugárzik. Fizikális vizsgálat során elszórtan izolált ödémás, esetleg kifekélyesedő csomókat láthatunk. Jellegzetes tünet még az egyoldali hangszalag gyulladás, a monochorditis, mely összetéveszthető akár rosszindulatú daganattal is. Hosszan tartó gyulladás akár a hangszalagot mozgató porc (aryporc) fixációjához is vezethet, illetve légúti szűkületet is okozhat.

A TBC-t a mycobacterium tuberculosis nevű baktérium okozza, melynek leírásáért Robert Koch Nobel díjat kapott 1905-ben. Rendkívül ellenálló baktériumról van szó, mely lassan szaporodik. Elsősorban légúti váladékkal terjed, és sajnos a kiszáradást is jól tűri: hónapokig is életben marad beszáradt köpetben. A TBC-t mindenki elsődlegesen a tüdővel kapcsolja össze, teljesen jogosan, mivel itt okoz leggyakrabban megbetegedést. A tüdőn kívül azonban számos más szervben is okozhat gyulladást, ezeket összefoglaló néven extrapulmonalis TBC-nek nevezzük. Az alábbi, wikimedia-ról származó képen a leggyakoribb extrapulmonalis TBC-s fertőzési helyeket láthatjuk: