a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Az orrkagylók

2009.08.29. | HTamas |

Címkék: orr anatómia szaglás orrkagyló

Az orrsövény által két, nagyjából szimmetrikus orrfélre osztott orrüreg oldalai nem sima, függőleges falak. Mindkét orrfél oldalsó falán három darab benyúló, nyálkahártyával fedett csontos lemez található. Ezeket orrkagylóknak hívjuk, mivel a csontos lemezek alakja leginkább a kagylókhoz hasonlít. A szerepük abban áll, hogy megnövelik az orrüregi nyálkahártyafelszínt, ezáltal még inkább felmelegszik és párásabb lesz az alsóbb légutakba kerülő levegő. Emellett a felszínükön lévő nyák a szennyeződés megkötésében is szerepet játszik. Ezek a folyamatok az alsóbb légutak védelmét szolgálják.

Az alábbi sagitalis (hosszanti) metszeten az orr oldalfala látható, rajta a három orrkagylóval (forrás:
http://img.medscape.com/)

Rövidítések:
IT (inferior turbinate): alsó orrkagyló
MT (middle turbinate): középső orrkagyló
ST (superior turbinate): felső orrkagyló

Ugyanez egy coronalis (keresztmetszeti) CT képen:
(forrás:
www.sinuses.com/)


Végül pedig élőben, az orr endoszkópos vizsgálata során így látjuk az orrkagylókat
(forrás:
http://img.medscape.com/):

(septum=orrsövény)

Mint az a fenti ábrákon is jól látható, a három orrkagyló közül az alsó a legnagyobb, míg a felső kifejezetten csökevényes. Az utóbbi időben, az egyre gyakoribbá váló allergiás nátha, valamint a többek között a szennyezett levegőnek köszönhető idült, nem-allergiás orrnyálkahártya gyulladás elterjedése miatt az orrüregi nyálkahártya, így az orrkagylók nyálkahártyája is gyakran extrém módon megduzzad. Ez elsősorban az amúgy is nagyobb alsó kagylókat érinti, és gátolt orrlégzést okoz, de a megvastagodott nyálkahártya több nyákot is termelhet, ami fokozott orrváladékozással, esetleg garati váladékcsorgással is járhat. A rossz orrüregi légáramlás miatt a szaglás sem lesz megfelelő.

A duzzadt orrkagyló kezelése eredettől függetlenül elsősorban az allergiában gyakran alkalmazott szteroidos orrspray rendszeres használatából áll. Amennyiben ez nem segít kellő mértékben, egyéni elbírálás alapján szóba jöhet antihisztamin, vagy akár orális szteroid adása is. Ha még ezek sem oldják meg a problémát, akkor műtéti úton meg lehet kisebbíteni az alsó orrkagylókat. Ez régebben akár a csontos lemez részleges levágását is jelentette (turbinectomia), manapság legfeljebb a nyálkahártyát kisebbítjük meg (mucotomia), azt is vagy lézerrel, vagy nagyfrekvenciás eszközzel. A nyálkahártya műtéti megkisebbítése sajnos nem mindig örökre szól. Sokszor bizonyos rendszerességgel, évente - pár évente meg kell ismételni. De mivel ez nem egy nagy műtét (össze sem lehet hasonlítani akár egy orrsövény műtéttel), egynapos sebészeti ellátásban is elvégezhető, nem okoz nagy megterhelést a betegeknek. A korábbi, részleges csonteltávolítással járó műtétet általában nem kellett többször megismételni, azonban jóval gyakoribb volt a műtét utáni szövődmény, a tartós pörkös orrnyálkahártya gyulladás.