a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

A férfiak nagyobb eséllyel lesznek nagyothallók

2009.08.26. | HTamas |

Címkék: dohányzás fül belsőfül halláscsökkenés audiológia

Egy két nappal ezelőtt a New York Times-ban megjelent cikk szerint 20 és 69 éves életkor között a férfiak körülbelül kétszer olyan nagy eséllyel lesznek nagyothallók, mint a nők. A cikk a National Institute on Deafness and Other Communication Disorders (ami az USA halláskárosodással foglalkozó hivatalos szerve) tanulmányára hivatkozik, mely egy nagy elemszámú, USA-ban végzett, kérdőíves és vizsgálatokra alapozott felmérés eredménye. A cikk szerint 70 éves kor felett már kezd kiegyenlítődni a két nem közti hajlambeli különbség, de igazán csak 80 éves kor felett lehetett kimutatni egyforma arányú romlást. Egyértelmű bizonyítékot nem találtak az eltérésre. Bár a kérdőívekből kiderült, jóval több férfi dolgozik zajos környezetben, mint nő, de más faktort nem lehetett kimutatni. Érdekes módon (vagy csak simán férfiúi hiúságból?) fiatal korban a férfiak nem igazán hajlandók hallókészüléket viselni, míg a nők sokkal inkább elfogadják a halláscsökkenés tényét, és az ezzel járó készülék viselést. Ebben is csak idős korra tűnik el a nemek közti különbség.

Egy pár hónappal korábbi, az ABC News-on megjelent,a Johns Hopkins Egyetemen végzett kutatásra hivatkozó cikk is hasonló konklúziót tartalmaz, bár még ez a komolynak mondható kétszeres hajlam nem volt ismert. Viszont ott feltételezték, hogy a nagyobb arányú dohányzásnak, és a szív- és érrendszeri betegségek férfiakban való gyakoribb előfordulásának is köze lehet a különbséghez.

Azért a fenti "újdonságok" nem is annyira újdonságok. Többek között 1995-ben már megjelent egy tanulmány a nemek közti különbségről. De természetesen a jelenlegi, jóval nagyobb felmérés miatt még inkább egyértelmű, hogy a férfiaknak érdemes jobban odafigyelni a hallásukra, főleg, ha zajos környezetben végzik munkájukat. Egyszerűbb a megelőzés, mint a rehabilitáció!