a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Nagyobb pajzsmirigygöbök tűbiopsziája nem feltétlen diagnosztikus értékű

2009.08.22. | drHorváthTamás |

Címkék: diagnosztika pajzsmirigy biopszia

 

A júliusi Archieves of Surgery-ben közöltek egy cikket a pajzsmirigy vékonytű biopsziájának validitásáról nagy (4 cm vagy nagyobb) pajzsmirigygöbök esetén. A tanulmány szerint pajzsmirigy műtét előtt álló betegek közül 52-nél jóindulatú betegséget véleményezett az előzetes tűbiopsziás vizsgálat, azonban a végleges szövettani vizsgálat 26-nál (50%!!) végül rosszindulatú daganatot igazolt. Ez komoly probléma. A szövettan dönti el, hogy mekora kiterjesztésű műtétet végezzünk a betegen, szükséges-e műtét után valamilyen kiegészítő, például radiojód kezelés. De mindez 50%-os előzetes diagnosztikus ráta mellett nem biztos, hogy korrektül eldönthető.

Miért lehet ilyen rossz a találati arány?
Ez nem a mintát vevő hozzá nem értését jelzi. Hanem azt, hogy egy 4 cm-es, vagy annál nagyobb göbből csak nagyon-nagyon kis részt lehet egy tűvel kiszívni, és adott esetben már rákos elfajulást mutató sejteket simán el lehet kerülni.

Mit lehet tenni?
A cikk ajánlása, hogy 4 cm vagy nagyobb pajzsmirigy göb esetén igazi diagnosztikai értéke a lebenyeltávolításnak, és hagyományos szövettani vizsgálatának van, ezért ezt minden ilyen nagy göb esetén meg kell tenni.

A pajzsmirigy elhelyezkedése: 

(forrás: www.steadyhealth.com)