a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Kell-e torokgyulladásra szteroid?

2009.08.18. | HTamas |

Címkék: gyógyszerek antibiotikum szövődmények garat fertőzéses betegségek

 

Egy elég érdekes, és jó vitaalapot adó cikket közöltek pár napja a a British Medical Journal-on. A tanulmányban több különböző kutatócsoport vizsgálati eredményeit összegezték a tabletta formátumú szteroid kezelés pozitív hatásáról torokgyulladásban. „Érdekes” módon azt találták, hogy felnőttek esetén háromszor nagyobb eséllyel múlt el a fájdalom szteroid adását követően 24 órával, mint a kontroll csoportban. Következtetés: a felnőttek torokgyulladása esetén a szteroid jó, mert pozitívan befolyásolja a tüneteket. A szteroid használat pedig azért kívánatos, mert túl sok antibiotikumot használunk, nem kéne ennyi, hogy ne legyen túl sok rezisztens baktérium, viszont helyette ezzel is akár ki lehetne tölteni a terápiás űrt.

 


A cikknek a szerzők bevallása szerint is vannak gyengeségei:
- bár 24 órán belül nagy eséllyel múlt a fájdalom, 48 órával később több tanulmány szerint is újra jelentkeztek a tünetek
- minden tanulmánynál a betegek antibiotikumot is kaptak
- legtöbb tanulmányban nem voltak meghatározott betegcsoportok például a betegség súlyossága alapján
 
A fentiekkel nem azt szerettem volna kihangsúlyozni, hogy nem volt érdemes elvégezni a kutatásokat. Minden új információ hasznos. Csupán van 1-2 dolog, amit mindenképpen érdemesnek gondoltam a cikk margójára írni:
- természetes, hogy a szteroidok effektívek a torokgyulladásban,lévén a létező legerősebb elérhető gyulladásgátló gyógyszerek. Számomra az lett volna furcsa, ha nem javít a tüneteken.
- a szteroid kezelés nem veszélytelen. Számos mellékhatása lehet, amikkel nem biztos, hogy érdemes egy előbb-utóbb szinte biztosan szövődménymentesen gyógyuló torokgyulladásban kockáztatni. Bár a cikk szerint érdemi mellékhatás nem volt (743 betegből), ez azért nem feltétlen alakulna így, ha ezentúl minden közepes-súlyos torokgyulladást szteroiddal kezelnénk.
- nem értek egyet azzal sem, hogy a (remélhetőleg) csökkent antibiotikum felírás okozta terápiás lukat okvetlen valamivel, pláne szteroiddal kellene „befoltozni”.

 
 
Természetesen a szteroidra szükség lehet, akár torokgyulladásban is. Például ha egyértelmű vizenyővel járó gyulladásról van szó. De nem értek egyet, hogy minden gyulladásra kapásból szteroiddal kéne reagálni. Persze az idő nem biztos, hogy majd engem igazol. Egyébként a túl sok antibiotikum felírással viszont egyetértek...