a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Az orális allergia szindróma

2009.08.15. | HTamas |

Címkék: allergia betegségekről részletesebben

 

Az orális allergia szindróma (OAS) egyfajta ételallergia. Az OAS-ban szenvedő betegeknél bizonyos ételek elfogyasztása után helyi allergiás reakció lép fel, ajak- vagy nyelvduzzanat, torokviszketés, rosszabb esetben gégeödéma, akár fulladás is kialakulhat. Néha megjelenhetnek az allergiás náthára utaló jelek is orr- és szemtünetekkel.


Allergiás reakció a torokban
(forrás:
http://www.foodallergens.info/)

Az OAS oka keresztallergia, azaz az egyes ételekben (gyümölcsökben, zöldségekben, mogyoróban és dióban) található molekulák hasonlósága más, allergiát okozó anyagokkal, elsősorban pollenekkel. Az OAS tehát pollenallergiában szenvedő betegekben lép fel, és az adott étel elfogyasztása után általában perceken belül kialakulnak a jellegzetes helyi tünetek. Néha asztmásoknál is megfigyelhető ez a hajlam. Általában a felnőttek között több megbetegedést találunk, mint gyermekeknél. Amennyiben nem növényi eredetű ételre (tehéntej, tojás, tengeri állatok) is kialakulnak a tünetek, az általában a betegség súlyosabbá válására utal, legalábbis hevesebb reakció, akár anafilaxiás sokk is felléphet.

A diagnózis megerősítése laborvizsgálattal történik, melynek során mind az adott ételre, mind a pollenre pozitiv specifikus IgE eredményt kapunk. De laborvizsgálat nélkül is jellegzetesen mindig ugyanahhoz az ételhez köthetők a panaszok. Egyébként legtöbb esetben főzéssel megfelelő mértékben károsodnak a reakciót kiváltó molekulák, így elsősorban csak a nyers ételeknél alakulnak ki a tünetek.

Az OAS kezelése leginkább megelőzésből áll: kerülni kell az adott ételeket, vagy főtt állapotban szabad csak fogyasztani őket. Ha már létrejött az allergiás reakció, akkor a kezelés megegyezik az egyéb allergiás megbetegedésekével: antihisztamint, szükség esetén szteroidot kell adni, ritkán, súlyos esetben légútbiztosítás, keringéstámogatás is szükséges lehet. Rendszeresen visszatérő, súlyos OAS-ban a pollenek ellen alkalmazott
immunterápia hatásos lehet.


 
Egy lista a keresztreakciót adó pollenekről (+ latex):
 
Parlagű: dinnyefélék, banán, cukkini, uborka, pitypang
Nyírfa: alma, körte, barack, cseresznye, szilva, kiwi, répa, burgonya, paradicsom, bors, koriander, zeller, petrezselyem, dió, mogyoró, mandula
Fűfélék: barack, körte, dinnyefélék, paradicsom, narancs
Fekete üröm: zeller, alma, kiwi, mogyoró, répa, petrezselyem, koriander, napraforgó, bors, bab, borsó, majoranna, oregano
Éger: zeller, körte, alma, mandula, mogyoró, körte, petrezselyem, cseresznye
Latex: banán, avokádó, kiwi, papaya, gesztenye

 
Olvasnivaló a témában: 1, 2, 3